Пробив! България на крачка от Covid лекарство

Здраве
18:14 - 02 Март 2021
7207
Пробив! България на крачка от Covid лекарство

Работи се по две направления за наше лекарство срещу COVID-19. Това коментира пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Covid-19.

Ученият обясни, че екипът му се опитва да блокира два от протеините, които произвежда коронавируса вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса.

„Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се потисне т.нар. цитокинова буря.

Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря, Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход".обясни проф. Литов.

Той коментира още, че работят в доста ограничени условия, а имат нужда от ново оборудване и по-специални консумативи, за да провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат. По думите му от 7 месеца не са получавали финансиране, което много забавя работата им.

Проф. Литов посочи, че преди правителството е реагирало на предизвикателството и през май е бил обявен конкурс, който се провел в стегнати срокове и е било осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени.

„Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд "Научни изследвания". Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет.

Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари (по обжалване на един от участниците в конкурса - б.р.) и ще трябва време отново да се заделят тези средства.", коментира още проф. Литов и подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено.