Пробив: Генератор произвежда кислород на Марс

Това постижение значително ще ускори развитието на животоподдържащи системи за бъдещи марсиански колонии

Топ
10:07 - 02 Септември 2022
2290
Пробив: Генератор произвежда кислород на Марс

На червената и прашна повърхност на Марс, на близо 100 милиона мили от Земята, инструмент с размерите на кутия за храна доказва, че може надеждно да върши работата на малко дърво, съобщи пресслужбата на Масачузетския технологичен институт (MIT), предава БТА.

Специалисти от НАСА, наблюдавали дейността на кислородния генератор MOXIE на борда на марсохода "Пърсивиърънс", потвърждават, че той работи нормално по всяко време на деня и при различни метеорологични условия.

Това успешно постижение значително ще ускори развитието на животоподдържащи системи за бъдещи марсиански колонии.

"Атмосферата на Марс е много променлива в сравнение със земната. Плътността на въздуха на Червената планета периодично намалява или се увеличава наполовина при смяната на сезоните, а температурата му може да спадне или да се повиши със 100 градуса Целзий. Поради тази причина една от основните задачи на нашата мисия беше да проверим дали генераторът ще произвежда постоянно кислород при всякакви условия", каза ръководителят на проекта MOXIE Джефри Хофман, цитиран от пресслужбата на института.

През последните шест години, по предложение на американския предприемач Илон Мъск, учените започнаха сериозно да обмислят как човечеството може да започне процеса на колонизиране на Марс и други потенциално обитаеми планети. За да се постигне това, според изследователите е необходимо да бъдат разрешени два проблема - хората да се научат как да произвеждат енергия, както и кислород, вода и храна, използвайки местни ресурси.

Хофман и колегите му отбелязват, че производството на кислород ще бъде една от най-важните, но енергоемки задачи, пред които ще се изправят първите заселници на Марс. За да се справят с това предизвикателство, учените разработват системи, способни да извличат кислород от марсианския въздух и почва. Един от тези инструменти - MOXIE, е инсталиран на борда на марсохода "Пърсивиърънс".

Системата MOXIE абсорбира въглероден диоксид, загрява го до 800 градуса по Целзий и го пропуска през специален керамичен материал, който го разгражда до кислород и въглероден оксид. В резултат на това генераторът произвежда около шест грама кислород на час, което е сравнимо с количеството на този газ, отделяно от едно дърво за същото време.

Дейността на кислородния генератор беше успешно тествана на Марс през април миналата година, но работата на учените и създадената от тях система не се ограничи само с това. През следващите осем месеца изследователите активираха MOXIE още седем пъти и тестваха работата на устройството по различно време на денонощието и в различни годишни времена на Марс.

Експериментите потвърдиха, че животоподдържащото съоръжение на НАСА успешно произвежда стандартното количество кислород както през деня, така и през нощта, както и при високи температури (около минус 20 градуса Целзий) и при ниски температури (минус 74 градуса Целзий ). В резултат на това MOXIE получи около 50 грама кислород, като ефективността му почти не намаля след седемте му включвания - свидетелство за високата издръжливост на генератора.

В близко време Джефри Хофман и колегите му планират да извършат нови експерименти на Марс, както и да създадат по-мащабни кислородни генератори, подобни на MOXIE. Тяхната работа ще бъде тествана в дългосрочни експерименти в наземни лаборатории. Учените се надяват, че тези съоръжения ще послужат като основа за животоподдържащите системи в първите обитаеми бази на Червената планета.