Пробив : Забраниха опасен хербицид в България

Оказва се обаче, че поради недостатъчна информираност и липса на контрол продукти, съдържащи глифозат могат да се купят свободно

Новини
18:40 - 29 Юни 2024
29016
Пробив: Забраниха опасен хербицид в България

Глифозатът вече е забранен за непрофесипнлана употреба в България, на фона на удълженото с 10 години разрешение за позлзвато му в ЕС. Това се случи след 7-годишните усилия на неправителствени организации, инженери и земеделци.

С опасните пестициди вече няма да се пръскат обществени площи в градовете, детски площадки, зони за отдих, училищни дворове.

Категорията на глифозат съдържащите хербициди (ГСХ) е променена от непрофесионална само на професионална, което означава, че само дистрибутори, консултанти и професионални потребители, притежаващи сертификат, издаден от БАБХ могат да купуват и използват тези химикали.

Забранява се въздушното пръскане, не се разрешава използването му като десикант или дефолиант преди прибирането на реколтата от земеделски култури,  не се разрешава използването му за третиране на водни канали.

Оказва се обаче, че поради недостатъчна информираност и липса на контрол продукти, съдържащи пестицида могат да се купят свободно най-вече онлйан.

Глифозатът, активното вещество в няколко хербицида - включително популярния Roundup на американската компания Monsanto (сега собственост на Bayer), е много широко използван по света. Той беше класифициран през 2015 г. като "вероятен канцероген" от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация. През 2019 година съдът в калифорния осъди закупилата Monstanto компания Bayer да плати над 2 млрд. долара обезщетение  за нанесени здравни щети след употребата на този препарат. Година по-късно стана ясно, че Bayer е изправен пред 48 600 иска в САЩ, според които хербицидът Roundup е канцерогенен. В Европа обаче специалистите твърдят точно обратното. Европейският орган за безопасност на храните  не е идентифицирал никакви "критични области на безпокойство" при хората, животните и околната среда, които биха попречили на разрешаването на хербицида. В същото време обаче европейски чиновници признаха, че анализът на EFSA включва пропуски в данните и не е успял да достигне до заключения по определени аспекти, включително за диетите на потребителите.

У нас след като вече има регулация по употребата му, неправителствените организции ще настояват болестта Паркинсон да бъде призната за професионално заболяване на фермери, работещи с глифозат и компенсирането им от държавата.