Проблем с машините в Старозагорско

Към момента в пет секции, където е било предвидено наличието и на машинен вот, избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина

Новини
13:44 - 02 Април 2023
1065
Проблем с машините в Старозагорско

Изборният ден в област Стара Загора протича нормално. Това заяви председателят на Районната избирателна комисия в 27 многомандатен избирателен район Теодора Крумова.

Към момента в пет секции, където е било предвидено наличието и на машинен вот, избирателите ще могат да гласуват само с хартиена бюлетина. Причината за това е, че в три от секциите още през вчерашния ден машините не са сработили, а в пет СИК-а в област Стара Загора устройствата са отказали, към момента се чака в още две да се провери дали машините ще може да работят. В над 20 секции в областта има проблем с машините.

Те или изкарват празен лист без отразяване на вота или част от бюлетина, посочи още Крумова. От думите ѝ стана ясно, че на избирателите в тези секции е предложено да гласуват с хартиена бюлетина като част от тях са отказали, а други са гласували.

Крумова посочи, че няма струпване на хора пред избирателните секции. Към момента има постъпили две жалби. Едната е за нерегламентирано лепене на агитационни материали, като жалбата е препратена по компетентност към община Стара Загора.

Другата жалба е за това, че в секция в старозагорския квартал "Лозенец" е отворена урната, където се пускат бюлетини. "Веднага беше извършена проверка, на която не е констатирано нарушение. Урната е залепена с подписите на членовете, както трябва да бъде", обясни Крумова.

Към 11:00 часа избирателната активност в областта е 10,25 на сто. Правото си на глас до този момент са упражнили 29 137 души, с близо 800 души по-малко в сравнение с предходните парламентарни избори от 2 октомври м.г. когато бяха гласували 29 907 души.

Най-висока е избирателната активност в община Опан. До урните са отишли малко над една пета от имащите право на глас, или 18,17 процента. Следва Гурково с 13,61 процента активност, Братя Даскалови-12,66 на сто, Николаево- 10,98 процента. Най-ниска е избирателната активност в Мъглиж- 8,00 процента, Павел баня- 9,92 на сто.
Останалите общини в 27 МИР са Стара Загора с активност от 10,17 на сто, Казанлък с 10,56 процента, Чирпан с 9,58 на сто, Раднево с 9, 27 на сто и Гълъбово с 10,06%.

Снимка: Lupa.bg