Проблеми с машините за гласуване в цялата страна

Вотът е само на хартия в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София

Новини
13:25 - 05 Ноември 2023
2348
Проблеми с машините за гласуване в цялата страна

В общо 20 изборни секции машините не са заработили, по данни на ЦИК. За четири от тях, две от които в Благоевград, стана ясно още вчера, че са извън строя. общо 5898 са машините, разположени в секции в цялата страна.

В 16 секции стана ясно, че днес също няма да се гласува с машина заради различни проблеми. Някои от машините дават съобщения за грешка при флаш паметите. При няколко машини не се зарежда софтуерът, а при други има проблем с принтера. От някои машини са излезли бели бюлетини или по-късо отрязани, на които не се чете вотът. Затова ЦИК указа да може да се гласува втори път от избирателите. 

Две от машините, дефектирали днес са във Варна. При тях не е заработил принтерът. 

В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем.

В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината.

В София има вече десетки сигнали за проблеми с машините, в една секция в "Триадица" дори машината е спряна. Сигналите за повредени машини започнаха още към 8:30.

"Имаше една възрастна дама, която поиска да гласува с машина. Не съм сигурна дали е гласувала, дали е избрала нещо, но в един момент каза, че не ѝ се отпечатва разписка. Звъннахме на Сиела, питахме какво да правим. Тя каза, че най-вероятно ролката с хартия се е задръстила. Скъсахме пломбата, отворихме, не беше задръстена, нямаше въобще отпечатана бюлетина, след което по инструкции на Сиела ни казаха да ѝ дадем да гласува втори път, отново нагласихме ролката, пломбирахме отново, жената гласува без проблем. След това и премиерът без проблем гласува", заяви по БНТ Бистра Чорбаджийски, заместник-председател на СИК.

В 41-ва секция в София машинното гласуване е преустановено. В район "Изгрев" в 6-а секция също е имало проблеми. Има и още молби за спиране на машините и над 30 сигнала.

"Такива, в които се казва, че не излиза бюлетина или е празна. Такива, в които избирател твърди, че е направил два вида избор, а е излязла една намачкана бюлетина. Бюлетина, която не е в цялост", допълни Полина Витанова, председател на ОИК-София.

В Благоевградска област има 6 машини - пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина.

Подобен казус възникна и в Драгоман. Адв. Иво Миланов, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) там, съобщи малко след началото на изборния ден, че една от машините принтира празни бюлетини при гласуване.

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. 

В община Тунджа гласуването с машини е започнало без електрозахранване, на батерия, но след отстраняването на повредата, е продължило по обичайния ред.

Само на хартия гласуват в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София.