Проблемна система задействала катастрофата на етиопския самолет, както при индонезийския

Важната информация идва от анализ на черните кутии на двете машини

Новини
08:40 - 31 Март 2019
1588
Проблемна система задействала катастрофата на етиопския самолет, както при индонезийския

Системата за стабилизиране на полета, изиграла роля в самолетната катастрофа с "Боинг 737 МАКС 8" на индонезийската "Лайън еър" миналата есен, е била задействана и в при машината на "Етиопиън еърлайнс", малко преди да тръгне рязко надолу и да се разбие на 10 март, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Важната информация е дошла от предварителните изводи от анализа на черните кутии на самолета на "Етиопиън еърлайнс", дадени на американските власти, включително на Федералното управление за гражданско въздухоплаване. Засега няма коментар по въпроса нито от Федералното управление, нито от "Боинг".

Етиопия ще даде предварителен доклад за катастрофата до средата на април, като оттам вече споменаха, че има сходни неща между катастрофата на самолета на Лайън еър, станала на 29 октомври, и тази на етиопския самолет на 10 март.

В катастрофата в Индонезия загинаха 189 души, а в Етиопия - 157 души. И в двата случая регулаторните органи и авиационните експерти смятат, че софтуерната система за стабилизиране на полета е оказала влияние. Системата беше инсталирана на самолетите "Боинг 737 МАКС", за да компенсира аеродинамичните проблеми, породени от промяната на разположението и теглото на двата двигателя на самолета.