Прочутият дизайнер Васил Петрийски аплодира Кристина Патрашкова в Лондон

Премиерата на книгата на журналистката "Въпреки всичко" се превърна в голямото литературно събитие в месеца на българската култура в Англия

Общество
13:01 - 16 Май 2024
4630
Прочутият дизайнер Васил Петрийски аплодира Кристина Патрашкова в Лондон

Световноизвестният дизайнер Васил Петрийски бе сред многобройните представители на българската общност в Лондон, който уважи премиерата на книгата на Кристина Патрашкова “Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата” в сърцето на британската столица. Моделиерът сърдечно поздрави известната журналистка за интересния й авторски труд и аплодира нейните усилия да разкрие в една по-различна светлина знакови творци в българската литература през ХХ век.

На премиерата в Българския културен институт в Лондон присъстваха и посланикът ни във Великобритания Тихомир Стойчев заедно със съпругата си, както и изявени интелектуалци, бизнесмени, лекари, учени, стилисти.

Кристина Патрашкова заедно с посланика ни в Лондон Тихомир Стойчев, съпругата му Любка Стойчева и директора на Културния институт на България в Лондон Светла Дионисиева

"Благодаря на всички българи и лично на посланика ни във Великобритания Тихомир Стойчев, които проявиха огромен интерес към моята книга “Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата”. Чудесната среща в Културния институт в посолството ни нямаше да се състои без директора му Светла Дионисиева. След подобно преживяване няма как да не седна да пиша нова книга", сподели развълнувана Кристина Патрашкова.

Представянето на елитното издание под марката на “Престиж буукс” беше голямото литературно събитие в Месеца на българската култура и писменост в Лондон.

Сред събеседниците в книгата-изповед на Кристина Патрашкова са Петър Увалиев, Богомил Райнов, Георги Джагаров, Радой Ралин, Йордан Радичков, Николай Хайтов, Тончо Жечев, Христо Фотев, Виктор Пасков, Христо Калчев, Любомир Левчев, Георги Мишев, Марко Ганчев, Стефан Цанев. Словесните портрети, които прави Патрашкова се съчетават с фотографиите на Иво Хаджимишев, чийто обектив също запечатва литературните величия през годините.

Плакатите с ликовете на Райна Кабаиванска, Кристина Патрашкова, Теодосий Спасов и Бойка Велкова пред културния ни институт в Лондон. Всички те гостуват в Англия в месеца на българската култура

Премиерата на “Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата” в Лондон провокира и интересен дебат за властта и таланта, за цената на славата и успеха и компромиса в името на кариерата.

Сред публиката в Българския културен център в британската столица беше и Яна Стайнов – световноизвестен учен, внучка на легендарния композитор Петко Стайнов. Тя дълги години преподава в Лондон и сред най-близките приятели на ерудита дипломат Петър Увалиев и общува с елита на Лондон.

Журналистката раздаде много автографи на новите си почитатели, а непринуденият разговор продължи дълго след това и на чаша вино в културния ни институт.

Миналия месец Кристина Патрашкова представи при голям интерес книгата си и в Българския културен институт в Рим. “Въпреки всичко. Българските писатели в годините на цензурата” вече се радва и на трети тираж.


На снимката горе Кристина Патрашкова
получава похвали от Васил Петрийски