Продават "Ролс-Ройс"-и като топъл хляб

Силното търсене е увеличило продажбите до рекордно равнище през 2021 г.

Новини
17:41 - 10 Януари 2022
2191
Продават "Ролс-Ройс"-и като топъл хляб

Производителят на луксозни автомобили "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce), подразделение на германския автомобилостроител "Бе Ем Ве" (BMW), съобщи днес, че продажбите му са скочили с 49 процента до рекордно равнище през 2021 г. благодарение на силното търсене, предаде Ройтерс.

Президентът и главен изпълнителен директор на "Ролс-Ройс" Торстен Мюлер-Отвос заяви на онлайн презентация, че миналата година германският автомобилостроител е продал 5586 автомобила на клиенти в над 50 страни, което е най-големият брой в 117-годишната му история.

Мюлер-Отвос изтъкна, че 2021 година е била най-променливата, най-непредвидимата и най-трудната за предприятията от всички сектори, но в сектора на лукса като цяло не е било толкова трудно да се намерят клиенти, а по-скоро да се произведат достатъчно продукти, за да се удовлетвори огромното търсене.

Продажбите са достигнали исторически рекорд в повечето региони, включително в Китай и на американския континент, уточни той.

Най-много са се увеличили продажбите на луксозни коли на ключови световни пазари като САЩ и Китай, тъй като ограниченията за пътуванията заради коронавируса са оставили повече свободни средства на богатите клиенти.

Британският завод на производителя в Гудууд е функционирал с почти максимален капацитет, а списъкът с поръчки е запълнен до преди третото тримесечие на 2022 година.

"Ако днес поръчате "Ролс-Ройс", ще чакате да го получите след около година", посочи ръководителят на компанията.

Британският производител на луксозни коли "Бентли" (Bentley), подразделение на "Фолксваген" (Volkswagen AG), съобщи миналата седмица, че 2021 година е била рекордна и за него, със скок на продажбите от 31 на сто в контекста на силно търсене на висок клас автомобили.

Миналата седмица "Бе Ем Ве" също обяви рекордни продажби на над 2,2 милиона автомобила от едноименната марка през 2021 година, надвишавайки продажбите от 2019 г. въпреки световния недостиг на полупроводници.

"Ролс-Ройс" се е ангажирал да премине към изцяло електрическо производство до 2030 година.