Продажбата на завода за хартия в Белово остави хората без вода

Новини
07:57 - 10 Май 2023
2263
Продажбата на завода за хартия в Белово остави хората без вода

Заводът се разпродава от ЧСИ, а помпената станция към селото остава без ток, част от водопроводът също е на територията на предприятието и достъп до него няма

От края на март пазарджишкото село Дъбравите в община Белово е в частично бедствено положение заради липсата на вода. Около 500 души живеят в селото и никой не знае кога ще има вода. Проблем има и в дома за възрастни хора - хората там вече се хранят в еднократни съдове, съобщава БТВ>.

Проблемът е от помпената станция, която захранва селото с вода - останала е без ток. Кметът на Белово Костадин Варев. "От 30 март заводът за хартия е с преустановено захранване.  Една от междинните помпи, които качват вода за село Дъбравите се захранва от там.

Трябваше колегите от ВиК Пазарджик да сложат агрегат, за да не спре водоподаването", обясни кметът. Сега достъпът до завода е ограничена, а една трета от довеждащия водопровод за селото е на негова територия. Освен това заводът се разпродава от ЧСИ.

От ВиК Пазарджик подчертават, че са предоставили 30-киловатов дизелов агрегат, с който се подава вода. Като свърши дизела, спира агрегата, машината се управлява ръчно, един човек може да работи с него - техническия ръководител. Агрегатът обаче не може да работи без почивка. От ВиК дружеството се опасяват, че с летните месеци ще се увеличи потреблението, а агрегатът няма да издържи напрежението.

Решението е аварийно предоставяне на ток от EVN, сега търсим решение за присъединяване на тази помпена станция към електричество от там.  До няколко седмици ситуацията с тока би трябвало да е решена, другите въпроси обаче са в компетенциите на общината - мрежите са публична общинска собственост, обясняват от ВиК. 

Кметът на Белово пък посочва, че трябва да се изгради и нов водопровод, защото част от стария в границите на завода. Има проект за нов довеждащ водопровод, има и технически проект за вътрешната водопроводна мрежа, държавата обаче трябва да ги финансира. 92% с загубите от вода, подчерта Варев.