Проф. Антоанета Христова от БАН: Радев се държи като партиен лидер

COVID-19 ще е реален участник в парламентарния вот

Политика
21:34 - 10 Декември 2020
2566
Проф. Антоанета Христова от БАН: Радев се държи като партиен лидер

"Румен Радев е последователен в своята бърза рефлексия, затова така бързо обяви дата на изборите. Той разчита и на това, че по-скорошни избори, що оставят сегашните нагласи на обществото към партиите", това заяви в пред Канал 3 проф. Антоанета Христова, директор на Института за изследване на населението и човека в БАН.
 
"Избира се първата възможна дата. По към април и май месец може да има по-малко зараза, което да доведе до по-висока избирателна активност. COVID-19 ще бъде част от изборите. Не можем да прогнозираме коректно колко партии ще влязат в парламента.Т рудна е такава прогноза и много рискова", каза още гостът.
 
"Малките партии няма да могат ефективно да си свършат работата и да направят добра кампания. Най-подготвени ще бъдат ГЕРБ, патриотитите и ДПС, а останалите са на загуба от ранни избори. Не допускам, че ГЕРБ биха искали да отложат изборите, ще последват обвинения в неспазване на демократични принципи", убедена е Христова.
 
"Датата, изречена от президента, рефлектира много негативно. Радев отдавна играе роля на партиен лидер, не на президент", смята професорът.


 
"Няма да могат да бъдат гарантирани правата на избирателите по време на пандемията. Видяхме, че в САЩ гласуване по поща доведе до много скандали и възможности за оспорване на резултатите от изборите. Ще влезем в много сложна правна процедура с подвижни секции", каза още гостът.
 


"Преди да се определя дата за избори трябва да има дебати по всички въпроси, свързани с тях, а чак това може да се стигне до конкретната дата. Нуждаем се от легитимни избори, от смислена кампания, не се нуждаем от сблъсък, подходът на президента предполага сблъсък", добави тя.
 
"Ще бъде спекулация, ако искаме сега да предвидим състава на парламента. Но още от сега е ясно, по социологически изследвания, че от 30 до 40% не са решили за кого да гласуват или въобще няма да гласуват, това е много голям процент. Тези хора са нужни за изборите – те са гаранция за честност на изборите. По-висока активност би гарантирала честност на изборите", категорична е проф. Христова.
 
"Има нужда от много нови лица, но има и нужда от стари авторитети. Всяко отхвърляне на едните или другите би било грешка, БСП я направиха, като заложиха само на млади лица - резултатът се вижда от кризата в партията", заключи проф. Антоанета Христова.