Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Дъждът спира още днес, да не изпадаме в библейска истерия

Заради климата ни интензивни валежи е имало и ще има, обясни експертът

Общество
16:16 - 09 Май 2024
8813
Проф. Георги Рачев пред Lupa.bg: Дъждът спира още днес, да не изпадаме в библейска истерия

В Плевен се изляха почти 40 литра на квадратен метър за 40 мин. Във Видин  - 52 литра на квадратен метър, в Ново село - 42 литра на квадратен метър. Това е страшен дъжд. Ландшафтът в България трудно може да го понесе, защото средният интезитет е 1 литър на квадратен метър. Ако този дъжд беше в рамките на едно денонощие, всичко щеше да мине мирно и тихо. Няма канализация, която да може да поеме такъв интензивен валеж. В сравнение с предишни години, когато наводненията взеха жертви, сега положението е преувеличено от медиите. Това обясни пред Lupa.bg климатологът проф. Георги Рачев.

Нека припомним, че през 2014 година загинаха 19 души от удавяне, 2015 г. - 20 души. „През 2004 г. имаше едно поточе, което се вдигна 3 метра и половина - 4 метра метра и отнесе линията за Пловдив. Нямахме 6 месеца жп връзка между Пловдив и София. Заради климата ни интензивни валежи е имало и преди и ще продължава да има“, обясни експертът.

„В синоптичната прогноза чуваме, че 200 ракети сме изстреляли срещу градоносни облаци. Това е все едно да отидеш да ловуваш африкански слон с карфица. Целият свят се отказа от ракетите, само Индия и Аржентина не. Във всичките 22 южни щати в САЩ е забранено активното въздействие върху атмосферата. Безумие е службата „Борба с градушките“, отживелица от 50-те и 60-те години на миналия век“, смята проф. Георги Рачев.

Според него има библейска истерия, че се случва нещо много страшно у нас. Хората останаха с впечатленията, че цяла България е ударена от градушка. Само на три места у нас обаче е имало градушка, и то слаба.

„Още днес този бавно подвижен стационарен фронт, който предизвика валежите, ще бъде над Южна България и ще напусне пределите на страната. Утре ни очаква хубав ден, събота също. Неделя също ще започне по този начин и по-късно през деня към понеделник, вторник и сряда ни очаква нова валежна обстановка. През втората половина на май и началото на юни са най-валежните месеци“, прогнозира климатологът.

Той посочи, че обилни валежи винаги е имало у нас, но не се е давало такава голяма гласност, както днес. „Да, има зачестяване на явленията, но това е резултат на човешката дейност“, обясни проф. Георги Рачев.