Проф. Христо Шивачев остава шеф в "Пирогов"

Лекари излязоха на протест в негова защита

Топ
20:14 - 30 Ноември 2023
2793
Проф. Христо Шивачев остава шеф в "Пирогов"

Протест пред "Пирогов". Екипът на отделението по детска хирургия, родители и близки на пациенти се събраха пред входа на Детската спешна помощ в знак на подкрепа към директора на клиниката проф. Христо Шивачев. Поводът - резултатите от обявения конкурс за началник, на който националният консултант по детска хирургия е оценен с малко над 4 и отпада от конкурса. Междувременно председателят на парламентарната здравна комисия Костадин Ангелов обяви, че "въпросът е приключен" и професор Шивачев остава като директор.

Дни след като комисията за избор на началник на клиниката по детска хирургия не допусна досегашния директор до следващ етап на конкурса, пред "Пирогов" колеги и родители го посрещнаха с аплодисменти.

Моята внучка тук беше спасена и транспортирана от русенсата болница със съдействието на проф. Шивачев. Това са ангели в бели престилки, разказва пред БНТ Цветелина.

 "Той издигна детската хирургия на доста високо ниво и продължава да го прави", заяви д-р Кая Памукова.

Директорът на "Пирогов" обясни, че конкурсът е за административна длъжност, а не оценява медицинските умения на кандидатите. Комисията е съставена от независими външни оценители, както и служители от отдел "Човешки ресурси" в болницата. Негова е препоръката за председател да бъде избран депутатът Костадин Ангелов.

"Въпросът е приключен. Професор Шивачев ще бъде началник на клиниката по хирургия, проведен е разговор с него, проведен е разговор и с директора", коментира Костадин Ангелов - председател на Комисията по здравеопазване в НС.
Професор Шивачев е единствен кандидат за поста.