Проф. Ива Христова: COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

У нас няма регистриран случай на заразен с по-опасният вариант на коронавируса "Мю"

Топ
10:26 - 25 Септември 2021
2917
Проф. Ива Христова: COVID и сезонен грип ни атакуват тази есен

Силно заразният "Делта" вариант на Covid-19 и сезонен грип ще ни атакуват през есента. Тази година 230 000 български граждани на и над 65 години могат да се ваксинират срещу сезонния грип безплатно след средата на октомври, обявиха преди дни от здравното министерство и подчертаха, че за хората, преболедували Covid-19, чиято имунната система е значително отслабена, заразяването със сезонния грип крие големи рискове.

Добрата новина е, че по-опасният вариант на коронавируса "Мю" не носи толкова голям инфекциозен товар, у нас няма регистриран случай на заразен с него и няма да предизвика поредната пандемична вълна. Донякъде успокояващ е и фактът, че въпреки че е толкова заразен, "Делта" едва ли ще достигне пиковите стойности на заразени от миналата есен. За да спре обаче мутацията на Covid-19, който да създаде пореден по-опасен негов вариант, светът ускорено увеличава броя на ваксинираните.

На този фон започна и поставяне на бустерна доза за тези, които вече имат шест месеца от поставянето на първите инжекции. Върви ваксинацията и на децата от 12-годишна възраст нагоре. За учениците в училище и студентите все още не са тревожни данните, но за да продължи обучението на място в училищата и университетите е добре и родители, и преподаватели да вземат решение за ваксиниране, съветва директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова в интервю за Dir.bg.