Проф. Иво Христов: Признахме Македония, ще признаем и македонския език

Целият проект за Македония е изграден върху костите на българските мъченици, заяви депутатът от БСП

Политика
17:45 - 06 Октомври 2019
10608
Проф. Иво Христов: Признахме Македония, ще признаем и македонския език

Признахме Македония без условия, накрая ще признаем и македонския език, предрече пред БНТ депутатът от БСП проф. Иво Христов.

"Има някои неща, които не се търгуват! Но накрая ще признаем всичко - и македонската държава, и македонският идентитет, и македонския език", прогнозира анализаторът, според когото българският политически елит страда от тежък провинциалицъм. За разлика от гръцкия.

"Не мога да бъда безучастен, когато се говори за Северна Македония, моят род по бащина линия е от Егейска Македония. За мен става дума за дълбока родова памет и то травматична. За мен казусът Македония е болезнен. Никой от нас, наследниците на тези българи, не е дал правото на част от нас - тези в Скопие, да говорят от името на всички, които произтичат оттам", каза проф. Христов. И подчерта: "Целият този проект - Македония, е изграден изцяло на антибългарска основа! Тук си пролича дълбоката некомпетентност и комплексираност на целия български елит с малки изключения, който не разбира дълбочината на този проблем, смята, че той е нещо странично!"

"Чуват се глуповати изказвания - дайте да гледаме в бъдещето. Тези хора очевидно не разбират, че когато не се интересуваш от историята, няма да имаш както настояще, така няма да имаш и бъдеще!", възмути се професорът.

И отново подчерта: "Целият проект Македония е изграден изцяло върху антибългарска основа, върху костите на българските мъченици, за сметка на българската история и за сметка на българската идентичност! Когато вие им кажете, че трябва да достигнем до историческата истина, това означава те да престанат да бъдат това, което са - ерзац българи. Поради тази причина трябва да сме наясно, че става дума за две малки държавици, притискани от геополитическите фактори. Българската върхушка направи поредната геостратегическа глупост с подписването на договора със Северна Македония, само и само Македония да влезе в НАТО. Сега тя ще извърши ново национално предателство, давайки им шанс да започнат преговори с ЕС!"