Проф. Иво Петров: Планът за 80% заетост на леглата е катастрофален

Бум на сърдечно-съдовите заболявания заради пандемията, отчита медикът

Здраве
18:05 - 17 Януари 2022
3693
Проф. Иво Петров: Планът за 80% заетост на леглата е катастрофален

„Аз бих казал, че трябва да подкрепяме всички мерки, които предпазват обществото. Според мен, това, което наистина може да ни предпази на този етап, все още е навременното ваксиниране. Това показаха статистиките от множество страни. Включително, разбира се, Израел“. Това каза пред Bgonair кардиологът проф. Иво Петров по повод приетия нов план срещу коронавируса.

Професорът допълни, че „разболяват се от Омикрон, само че смъртността им е около 15 пъти по-малка от нашата. Тоест, когато в България умират между 85 и 90, в Израел умират трима-четирима на ден. Така че планът за 80% заетост на леглата, бих казал, е катастрофален. И искрено се надявам да не стигнем до такава ситуация. Не за нещо друго, а защото това ще е в гигантски ущърб на всички останали хора, които имат нужда от здравеопазване. При такава ситуация, разбира се, другите хора ще бъдат лишени от здравеопазване. Защото големите убийци на нашето съвремие – не са вирусите, а са сърдечно-съдовите заболявания и онкологичните заболявания. Хората, които страдат от тези заболявания ще страдат още повече“, категоричен е кардиологът.

Той подчерта, че пациентите ги е страх да посещават лекарите.

„Вече се появиха изключително точни статистики. Съвсем скоро излезе един огромен анализ на колеги от Италия, които дадоха наистина изключително интересни данни. Именно за сърдечно - съдовите заболявания се показа, че пандемичното време води до промяна на поведението на хората от гледна точка на здравеопазването. Тоест, заседнал начин на живот, затлъстяване, неправилен начин на хранене, значително намаляване на физическата активност. Но това заседнало поведение наистина води до повишаване на риска от сърдечно - съдови заболявания. И което се проявява знаете ли кога? В падината. Тоест, когато мине поредната вълна в падината на вълната на Ковид, ние виждаме пик на сърдечно-съдовите заболявания. И най-вече на усложнените сърдечно-съдови заболявания“, уточни проф. Петров, като даде подробности.

„Ковид влошава някои от сърдечно - съдовите състояния. Или дори може и да предизвика такива. Това е доказано абсолютно категорично. Когато се активизират сърдечно - съдовите усложнения, се увелича и сърдечно-съдовата смъртност, която пък в случая се оказва, че много често е домашна сърдечно - съдова смъртност. Именно защото хората са се уплашили от Ковид мерките и Ковид опасността и не са отишли навреме в болницата. И за съжаление здравната система регистрира домашна сърдечно - съдова смъртност“.

Проф. Иво Петров отново акцентира на факта, че у нас нямаме автоматични дефибрилатори на обществени места. Той припомни, че Софийска община е приела да бъдат инсталирани автоматични дефибрилатори на големите спирки на метрото. „Това наистина е първа стъпка от пилотния проект да стане не изключение, а правило. Както е правило в множество европейски страни и много страни по света. Още повече, че имаме и европейска директива. Не казвам задължени, но сме призвани дори и от морална гледна точка да я спазваме. Тъй като тя спасява човешки живот“.

„Има различни критерии и норми. Например в Япония се падат на около 2 500 човека население един дефибрилатор. Във Франция на 4 000 души население се пада един дефибрилатор. Ние трябва да възприемем една от тези практики и да се променят няколко изречения в два закона. Така че, да може всеки един, който е свидетел на внезапна сърдечна смърт, да може да употребява автоматичен външен дефибрилатор“.

На въпроса, как ще се използват дефибрилаторите от неспециалисти, проф. Петров отговори:

„Няколко дружества, които с това въпрос се занимаваме, сме готови да обучим населението. Не казвам специалистите, а казвам населението. Тоест, населението трябва да бъде обучено. Когато се обучава населението за употреба на външен дефибрилатор, това ще има втори страничен изключително позитивен ефект. Той ще се изразява в това, че хората ще се научат да дават първа помощ, когато става въпрос за спешно медицинско състояние, което застрашава живота на човека“.

„Промените в закона трябва да бъдат внесени от депутати, така че се надявам това скоро да се случи“, конкретизира кардиологът.

Относно спрените планови приеми в болниците, проф. Петров бе категоричен, че „това е проблем, защото има различни виждания, от гледна точка на планов прием. Какво значи планов, какво значи спешен. Пак засягам сърдечно -съдовите и онкологични заболявания. Не бих казал, че едно сърдечно - съдово или ритъмно нарушение, или онкологично нарушение е планово. Тъй като във всеки един момент тези състояния могат да бъдат дестабилизирани. И когато те не се лекувани навреме се оказва всъщност, че конкретният пациент не е толкова планов, колкото може някой да си представи. Освен това се позволява на пациентите да решават, дали са планови, и дали са спешни“, коментира кардиологът.