Проф. Кантарджиев: Няма доказателства, че SARS-CoV-2 е манипулиран в лаборатория

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести отказва да коментира “много интересните хипотези” на проф. Люк Монтание

Новини
10:52 - 19 Април 2020
4412
Проф. Кантарджиев: Няма доказателства, че SARS-CoV-2 е манипулиран в лаборатория

Засега няма официални доказателства за това, че SARS-CoV-2 е манупулиран в лаборатория. Към момента повече са неизвестните по отношение на вируса, отколкото известните. 

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев след въпрос от медии за това, че откривателят на HIV – проф. Люк Монтание, твърди, че новият коронавирус е създаден в лаборатория.

„Оставям на научната общност да прецени неговите виждания и теории. Проф. Монтание в последните години изказа много и много интересни хипотези. Той е уважаван от нас и от света учен, но ще се въздържа да коментирам казаното от него вчера”, коментира проф. Кантарджиев.

Той разкри още, че засега не се знае как възниква имунният отговор на организма към вируса и дали той може да го предпази от заразяване. „Добрата новина е, че засега можем да твърдим, че със сигурност това е коронавирус – поведението му е като на останалите коронавируси. Надяваме се и климатичните промени да дадат резултат, така както правят те със сезонния грип”, обясни още професорът по време на редовния брифинг тази сутрин.