Проф. Кантарджиев пред Lupa.bg: Медсестрите и лекарите разпространяват морбили

Здраве
15:00 - 17 Юли 2019
6569
Проф. Кантарджиев пред Lupa.bg: Медсестрите и лекарите разпространяват морбили

Заплахата от морбили все още е голяма. До момента са заразени 1085 души. На 1000 болни един умира от шарката, заяви пред Lupa.bg проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на на Националния център по заразни и паразитни болести. Медикът допълни, че през 2010 г. са починали 24 деца, а 24 000 души са били регистрирани с болестта.

Само за три дни заболелите са 50 души, обърна внимание професорът. Общо заразените с шарката в столицата са 227 души, а в София област 328. В Благоевград са 204 случаите, в Кюстендил – 152, Пазарджик – 28. В някои части на страната шарката е овладяна напълно, но в други като Монтана например се появяват нови болни.

Бебетата преди 13 месеца са най-податливи на заразяване. Последиците могат да бъдат неврологични. Възможно е морбилито да доведе до забавяне на развитието на мозъка.

За да се овладее болестта, проф. Кантарджиев препоръча лекарите и медсестрите, които лекуват пациентите с шарка, самите да се изследват за заразата, защото, по думите му, те са разпространители на опасния вирус.

По отношение на варицелата експертът заяви, че е на път да изчезне. Нейният пик е през студените месеци, когато хората стоят в затворени помещения. Професор Кантарджиев не препоръча използване на ваксини, а медикаменти.