Проф. Константинов: Видеонаблюдението на изборите е като ВАР във футбола - осрано по български

Недействителните гласове са измислица на любителите на мадурки, твърди математикът

Политика
17:21 - 17 Ноември 2022
2944
Проф. Константинов: Видеонаблюдението на изборите е като ВАР във футбола - осрано по български

"С хартиената бюлетина ще се увеличат гласовете на партии като БСП. Корнелия губи по 150 хиляди гласа, или по 15 депутати всеки път и получава жалките 26 депутати през ноември миналата година и 25 сега през октомври. А се бореше за машинно гласуване. Колкото пъти БСП е бръкнала в изборното законодателство, толкова пъти се е простреляла в крака или в гърдите." С това атрактивно твърдение започва анализа си на промените в Изборния кодекс проф. Михаил Константинов.

"Виодеонаблюдението на броенето на вота няма да има никакво практическо приложение. Гаранцията за вярно броене на бюлетините е, че във всяка комисия има представители на всички парламентарно представени политически сили. Каква по-голяма гаранция от това твоите хора да броят? Освен това – кои са тези, които в реално време ще следят какво става?

Ще сложиш 12 000 или 24 000 наблюдатели, които нонстоп ще гледат екраните като на ВАР – видео асистента на рефера при футбола, където пет души гледат и казват има ли дузпа или не? То вече и във футбола има възражения... То няма нещо, което да е дошло в България и да не е осрано..." Каза още професорът пред "Труд".

Михаил Константинов отново повтори тезата си, че с машини се гласува само на няколко места в Европа, при това със съмнителен резултат: "В Европа такова гласуване като нашето с машини няма, освен нещо подобно в град Брюксел. Където имаше, го изхвърлиха със замах. Същото е и гласуването по интернет. Първо, такова гласуване по света почти няма. Така гласуват само военнослужещите в САЩ, когато са зад граница, и доколкото знам –в два или три кантона в Швейцария."

Според известния математик стотиците хиляди недействителни гласове при гласуване с бюлетини са силно преувеличени: "Истерията с недействителните гласове е мит, който охотно се разпространява, включително от образовани хора, което много ме учудва. Защото на едни единствени избори има висок брой на недействителни гласове...

Това стана главно на изборите за общински съветници през 2019. Тогава обаче имаше 4 вида избори и общо близо 9 милиона гласа. Така че имаше 15% недействителни гласове само за съветници, което наистина е много. Това стана, защото хората споделяха свои мисли за майките и лелите на политиците върху бюлетините.

Избирателите се надпреварваха да пишат какво мислят за близките роднини на политиците и какво възнамеряват да направят с тези политици, ако ги докопат. Иначе на парламентарните избори през 2017 г. недействителните гласове бяха 4%, през април миналата година, когато още се гласуваше смесено, бяха 2,7%. Така че това е лъжлив мит, който е удобен за играчите с мадурките (Машините на Мадуро, както Бойо Борисов нарича устройствата за гласуване - бел. ред.).