Проф. Минеков иска оставката на Кошлуков

Политика
12:41 - 25 Май 2021
3218
Проф. Минеков иска оставката на Кошлуков

БНТ извършиха тежко нарушение и искам да знам дали е престъпление". Така министърът на културата Велислав Минеков коментира в понеделник вечерта в предаването "Алтернативата" по TV1 факта, че в събота, 22 май, екипът на сутрешния блок на Българската национална телевизия прекъсна програмата на предаването, за да излъчи брифинг от централата на ГЕРБ.

Минеков определи това като "изключително скандален случай", "много тежко нарушение" и "намеса в националната сигурност". Той съобщи, че във връзка с това прекъсване на програмата на БНТ ще изпрати официално писмо до Съвета за електронни медии, в което настоява случаят да бъде проверен. Минеков очаква и отговор от изпълнителния директор на БНТ Емил Кошлуков.

"Ако той не ми отговори, аз ще настоявам за неговата незабавня оставка, въпреки че той вече е за оставка", заяви Минеков.

"В България има 150 или 200 партии. С какво те са по-различни от бившата управляваща партия? По закон можв да стане прекъсване на националната телевизия и радио, ако има земетресение. Смятате ли, че партия ГЕРБ е земетресение или нейният вожд може да определим като природно бедствие?", коментира още Минеков.

Министърът на културата съобщи още, че ще поиска проверка за спирането на излъчването на програма "Хоризонт" на БНТ през септември 2019 година. Той ще иска и допълнителна информация за финансирането на ремонта на паметника "Цар Освободител" в София. Минеков съобщи и, че за някои нарушения в Министерството на културата вече "е задействал" Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), но така и не назова за какви нарушения точно става дума.