Проф. Мутафчийски: 10 млн. лв трябват месечно за "бързи тестове"

Здраве
12:15 - 27 Март 2020
2754
Проф. Мутафчийски: 10 млн. лв трябват месечно за "бързи тестове"

Най-малко 10 милиона лева месечно биха стрували на България т.нар. "бързи тестове" - независимо дали флуоресцентни или след платото на епидемията - за антитела срещу коронавирусната инфекция. Това обясни началникът на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерския съвет. Той напомни, че няма по-сигурни от т.нар. PCR проби. 

Флуоресцентните-хроматографски тестове дават възможност да се популяризират масово, така че може да се правят до 20 000 дневно. На месечна база трябват около 300 000 броя, които съобразно цената в момента биха стрували около 10 милиона лева месечно. От друга страна обаче, те не изискват специализирано обучен персонал. 

Мутафчийски отбеляза, че бързите тестове за антитела могат да се приложат не преди достигането на т.нар. плато на заразяване, което се предвижда да бъде правено до 40 000 на ден, а като парично изражение би струвало около 10 милиона лева на месец. 

Първият вид е изключително важен, защото е с безспорен резултат. Вторият вид пък открива новозаболели и е много по-бърз, като може да се ползват освен реално заболелите с хоспитализация, контактни медицински лица, както и лица с развита симптоматика, но и за освобождаване на оздравелите.

С него е възможно да се изследват и редица лица, които са необходими за първа линия обслужване като полицаи, държавни чиновници, продавачи, транспортни работници, хора в промишлеността. "Тези тестове са подходящи и за прилагане върху рисковите групи", добави генерал Мутафчийски.