Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Античната колекция на Божков е под заплаха?

Култура
16:30 - 29 Април 2020
33601
Проф. Николай Радулов пред Lupa.bg: Античната колекция на Божков е под заплаха?

Античната колекция на издирвания милиардер Васил Божков може да изчезне. Случвало се е вече с културно-исторически ценности на други лица. За това сигнализира пред Lupa.bg бившият главен секретар на МВР и настоящ преподавател в НБУ проф. Николай Радулов.

„Навремето всички областни и окръжни комитети на БКП имаха картини на бележити български майстори. Когато партията излезе от властта, сградите й се предадоха на държавата, но картините в тях бяха подменени. Това стана възможно, тъй като никога не са били описвани. Произведение на Майстора липсваше в един от комитетите, то бе заменено с копие за 20 лв., купено пред ЦУМ. Някои хора тогава си направиха колекции за милиони. Възможно е сбирката на Божков да има същата съдба. Слагането на културните ценности в чували, според мен, целеше именно това,” смята бившият главсек.

Той предположи, че олигархът ще остане в ОАЕ и всички опити за екстрадиция ще са неуспешни. „Божков  не би отишъл в ОАЕ, ако имаше дори малка възможност да бъде предаден. Ние нямаме подписани споразумения с емирствата, което е гаранция, че милионерът ще остане в арабската държава”, посочи проф. Радулов.

„Божков се издирва, защото знае много неща. От самото начало на промените събираше данни за управляващите. Имаше информационна служба, в която работеха бивши служители на БОП-а. Директорът на неговата фондация „Тракия” Кирил Христосков е бивш служител на ЦСБОП”, каза още експертът.