Проф. Пимпирев и компания представиха "Антарктическа кухня"

Новини
17:33 - 07 Октомври 2021
2394
Проф. Пимпирев и компания представиха "Антарктическа кухня"

Уникалната книга „Антарктическа кухня” (издателство „Егмонт”) с автори емблематичния „баща” на Антарктическия институт у нас проф. Христо Пимпирев, писателя и дългогодишен шеф на испанската база на Ледения континент Хавиер Качо и журналистката и фотографка Иглика Трифонова бе представена в Аулата на Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

На събитието присъстваха много ентусиазти на антарктическите изследвания у нас, участници в научни експедиции до южния материк, дипломати, студенти и преподаватели, журналисти. Там бе и посланикът на Аржентина Н. Пр. Алфредо Атанасоф, както и зам.-посланикът на Испания Емилио Рамос Хара. Също така - директорката на Институт „Сервантес” Мария Луиса Сантос и ръководителят на Отдела по образованието към испанското посолство Анхел Сантамария. Както е известно, българските антарктически експедиции се осъществяват с активното сътрудничество с Аржентина и Испания.

Преди авторите да разкажат за самата книга „Антарктическа кухня”, се състоя емоционалната церемония по връчването на специалните отличия „Обединители а култури”, с които Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) удостои проф. Христо Пимпирев и Хавиер Качо.

Отличията им бяха връчени от председателя на СИЖБ Георги Митов, водещ от Радио „Алма Матер - Класик ФМ”. Той изтъкна изключителния принос на проф. Пимпирев и на Хавиер Качо както в научната област, така и в българо-испанското сътрудничество на Ледения континент, а оттам - и в сближаването на нашите култури.

Отличията „Обединители на култури” са част от наградите, които СИЖБ връчва в ежегодните си журналистически конкурси „Светове и цветове”. Проф. Пимпирев и Хавиер Качо бяха сред удостоените с тях в осмото издание на конкурса за 2020 г. Гостуването на Хавиер Качо сега, за представянето на „Антарктическа кухня”, даде възможност дипломите да бъдат връчени и физически на двамата наградени от СИЖБ учени, тъй като досега ограниченията на пандемията възпрепятстваха това. Двамата отличени благодариха развълнувано за признанието.

Нататък събитието се фокусира вече върху самата внушителна книга - първата в света, събрала безценна информация за антарктическите мисии на 29 държави и погледнала към тях през уникалния ракурс на антарктическата кухня, при това и с историческа ретроспекция още към първопроходците на южния материк. Луксозното издание е и с впечатляващо оформление, илюстрирано е с възхитителни фотографии, много от които са дело на Иглика Трифонова.

Както тя, така и проф. Пимпирев, и Хавиер Качо споделиха свои вълнуващи преживявания от Антарктида, разказаха подробности около замисъла, подготовката и раждането на книгата. Със свои видеопоздрави се включиха и шеф-готвачи, работили в антарктическите бази на различни страни.

Публиката научи какво представля суперкалоричният пемикан, исторически смятан най-добрата полярна храна, но вече изместен от продукти на съвременните технологии; кои антарктически птици са най-ловките крадци на храна; как на българската антарктческа база се меси хляб и се заквасва кисело мляко; защо на Ледения континент е много важно закуската, обедът и вечерята да са винаги в точно определен час - и още много колоритни подробности от света на полярниците. Още повече от тях са събрани и между страниците на „Антарктическа кухня”, която от 9 октомври вече ще е и по книжарниците. И всеки желаещ ще може да изпробва в домашни условия доказали се в екстремалните условия на южния материк рецепти от 29 държави.