Проф. Радостина Александрова: Делта праща в болница два пъти по-често

Децата боледуват много повече, но не задължително по-тежко

Общество
19:18 - 07 Октомври 2021
3062
Проф. Радостина Александрова: Делта праща в болница два пъти по-често

"Огнище от Делта вариант сред неваксинирани общности може да натовари много повече здравната система, отколкото от Алфа варианта на Covid". Това каза пред БНР проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН, като цитира заключение на научна публикация, базирана на проследяване на над 43 хиляди пациенти във Великобритания с Алфа и Делта вариант на коронавируса.

Според същото изследване за инфектираните с Делта варианта хора има два пъти по-голям риск за необходимост от болнично лечение.

По думите на вирусолог няма категорично виждане по въпроса дали клиничната картина при Делта е по-тежка от тази при останалите варианти.

Проф. Александрова подчерта, че трябва да се подхожда гъвкаво при въвеждането на противоепидемични мерки:

"Мерките сами по себе си няма да свършат работа, ако хората не осъзнаваме колко сериозно е положението".

В предаването "Нещо повече" проф. Александрова посочи, че при настоящата Covid вълна има повече заразени деца, но няма данни, че Делта вариантът предизвиква по-тежко заболяване при децата, но той се разпространява много по-бързо и затова броят на заразените е по-голям:

"При много повече инфектирани деца и необходимостта от болнично лечение също се увеличава".

Проф. Радостина Александрова обясни, че ще бъде тъжно, ако България се превърне в ендемична зона на Covid-19, в която вирусът намира много чувствителни хора, сред които може да циркулира и може да се променя:

"Много неприятно ще е, ако се допусне в световен мащаб да се стигне до вариант, който успява да избегне имунитета от всички варианти. Тогава ще говорим за нов щам на Covid-19".