Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

"Убедена съм, че Горица Кожарева е направила отстъпки пред Радев, но явно Калин Стоянов е номинация, на която тя държи", смята политолога

Политика
19:34 - 19 Август 2024
5195
Проф. Румяна Коларова: Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена

"Президентът има правомощието да наложи вето - това е един вид вето на предложението на номинираната за министър-председател Горица Грънчарова-Кожарева. Използването на вето е редно тогава, когато човекът, който го използва, има пред себе си вариант за изход от ситуацията, а не я блокира. Ние в момента явно сме в един вид политическа криза и от нея трябва да бъде намерен изход". Това коментира пред БНР политолога проф. Румяна Коларова. 

Проф. Румяна Коларова

"Изходът, който предлага Горица Грънчарова-Кожарева, явно е неприемлив за президента. Ветото, което президентът наложи, е свързано и с факта, че номинираната за министър-председател държи на състава, който е предложила", добави тя. 

Проф. Коларова не е сигурна, че президентът е наясно какъв изход иска: "Това, което публично оповести, не е никакъв изход. Това, реално погледнато, е желание парламентът да формира мнозинство, за което е ясно, че НС няма възможност. Това по скоро е декларирана възможност, която е малко вероятна". Според нея Кожарева и Радев са обсъдили въпроса непублично, но тя е отказала да промени състава на кабинета: "Мисля, че това, което видяхме, е повторение на разговор, който те вече са провели".

Имаме сблъсък, при който президентът се позиционира при ПП, изказа мнението си Румяна Коларова. Тя предполага, че останалите министри в проектокабинета са консултирани с президента: "Убедена съм, че Горица Грънчарова-Кожарева е направила отстъпки пред президента, но явно това е номинация, на която тя държи".

Според нея сега въпросът е какъв е профилът на служебния кабинет. Политологът посочи, че оттук нататък имаме два варианта. Първият е номинация за нов министър-председател. По думите ѝ това ще забави процеса, но едва ли ще даде изход от ситуацията. Другата опция е да продължи да действа служебният кабинет на Димитър Главчев и да бъдат насрочени избори. 

"Оттук нататък президентът започва да плаща политическа цена", категорична бе проф. Коларова и обясни, че Радев е направил политически ход. Според нея няма основания да се говори за нарушение на Конституцията. За този акт той има своите правомощия, обясни тя.

По думите ѝ Радев сериозно трябва да помисли за следващия си ход: "Той не може да вменява на сегашния парламент избора на омбудсман и зам.-омбудсман. Ясно е, че няма политическа воля за подобно нещо".