Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Пазете се, легионелната пневмония е на ход

Можете да вдигнете 40 градуса температура, предупреди микробиологът

У нас
17:00 - 18 Юли 2024
4876
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Пазете се, легионелната пневмония е на ход

Легионелната пневмония е актуална през лятото. За това предупреди пред Lupa.bg бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

"Инфекцията се получава като дишаш аерозол от застояла вода. Ако температурата в тръбите е била 22-25 градуса, това позволява да се развият едноклетъчни, в които се размножава причинителя на легионерската болест - легионела пневмофила. Пневмонията е много тежка, не се лекува с пенецилин, а с макролиди или с хинолони. Трябва веднага да се вземат мерки", предупреди медикът.

"Когато ходите на почивка, ако стаята не е ползвана скоро и във водопровода не е циркулирала вода, можете да се надишате с аерозол. За да не стане това, трябва да пуснете чешмите в банята, както и вентилацията и бързо да излезете. След няколко минути спирате, без да дишате. Оставяте вентилацията, за да не се заразите с легионерска болест", препоръча медикът. 

Нейният микроб е открит през 1977 г. Първият случай е описан през 1976 г. във Филаделфия: в един хотел заболяват 140 ветерани от войните, като 42-43 от тях умират. Тогава се открива един микроб, който е голям колкото ешерихия коли, но понеже не се оцветява с нормалните бактериологични методи и не расте на хранителните среди, които са за бактерии, причиняващи пневмонии, го откриват по-късно - през 1977 г. Американците направиха изследване и се оказа, че още през 40-те години е имало легионерска пневмония. 

"Възрастните хора могат да вдигнат 40 градуса, ако имат пневмония. 40-градусната температура е характерна и за някои инфекции, предавани от комарите. Ако не се засегне мозъкът, те минават лесно като например Западнонилска треска. В България сме имали Западнонилска треска, когато бях директор. Миналата година 30-40 души умряха в Гърция от заразата, десетина - Сърбия, 7-8 - в Румъния", обясни проф. д-р Тодор Кантарджиев.