Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Смъртоносната Кримска хеморагична треска може да се пипне от дивите животни

Който намери кърлеж по себе си, трябва да го махне до 12 часа, предупреди медикът

Здраве
17:36 - 11 Август 2023
5035
Проф. Тодор Кантарджиев пред Lupa.bg: Смъртоносната Кримска хеморагична треска може да се пипне от дивите животни

Медицинска сестра от Инфекциозната клиника в Скопие се е разболяла от предизвиканата от Конго-Кримска хеморагична треска. Под 14-дневна карантина са поставени десет души от най-близкото семейство на медицинската сестра и един от нейните колеги от Инфекциозната клиника. "За щастие малко вероятно е да се пренесе огнището от Северна Македония у нас. По-скоро заразяване може да стане чрез кърлежите по дивите животни". За това предупреди пред Lupa.bg бившият директор на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

Кримската хеморагична треска е една от тежките форми на хеморагична треска, ендемична в Африка, Азия, Източна Европа и Близкия изток с висока смъртност. Симптомите могат да включват температура, мускулни болки, главоболие, повръщане, диария и кървене на кожата. Появата на симптомите е по-малко от две седмици след заразяването. При заболяването има ясно изразени токсични увреждания на сърдечно-съдовата и централната нервна система.

"През последните десетилетия нашите стопани не са слагали ръкавици при контакт с животните и така са се заразявали с Конго-Кримска хеморагична треска. Една от болниците за лечението на треската е била в Исперих и няколко десетки медицински кадри са се заразили при обслужването на болните", разказа проф. Кантарджиев.  

Той посочи, че първите огнища на разпространение у нас са след Втората световна война. Има теория, че вирусите от Крим са донесени в страната ни с конете от обоза на съветската армия. Взривове е имало в Източна и Южна България - в Благоевград също.

"Имаме няколко случаи годишно на заразени с Конго-Кримска хеморагична треска. Който намери кърлеж по себе си, трябва да го махне до 12 часа. Лечението е с препарата Рибавирин. Малко вероятно е да се пренесе огнището от Северна Македония у нас", успокои медикът.