Проф. Витанов: Модифицираният Омикрон се мъчи, но не успява да запали пожар

Математикът очаква все повече дни с едноцифрени жертви на коронавируса

Общество
20:33 - 04 Май 2022
3627
Проф. Витанов: Модифицираният Омикрон се мъчи, но не успява да запали пожар

Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 04 май 2022 г.

1. Това, което ни очаква в следващите дни е движение на броя на новите случаи нагоре - надолу. Вчера движението бе надолу. Днес е нагоре. Това движение нагоре - надолу ( с преобладаващо движение на 14 дневната заболеваемост нагоре) се очаква да продължи докъм 20-ти май.

Не бива да се учудваме - намираме се в интервала от брой на новите случаи, когато в системата се наблюдава хаотично поведение на развитието на заболеваемостта. Ето ви пример, какво в науката се разбира под хаос.

Да видим с чисълца, какво е текущата обстановка.

2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.85.

Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. "Втората фондация" е стабилен сценарий и държи здраво фронта. 34 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Здравната система е подготвена и чака атаката на модифицирания Омикрон. Цел - да го провалим в опитите му да се разпространи масирано в България. Виждате, че целта тихичко и полекичка се постига. Без много шум.

3. Няма суперпожар. Дифузното разпространение угасна.

Това ни е главната защита срещу модrфицирания Омикрон.

Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 34 дни. Защитната подсистема на здравната система работи като часовник. Броят на новите случаи на 100 000 човека тук е 10-на пъти по-нисък отколкото в някои страни в западна Европа.

Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.16

София-град - 0.20

Пловдив - 0.14

Бургас - 0.15

Варна - 0.07

По южните граници

Благоевград - 0.10

Кърджали - 0.06

Смолян - 0.18

Хасково - 0.12

Ямбол - 0.24

Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00. Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Виждате - обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1. Има спад в сравнение с вчера.

Дифузното разпространение го няма, "Втората фондация" държи обстановката под контрол. И Гергьовден се очертава да е спокоен. Виждате, че прогнозата, че празниците ще са спокойни, се сбъдва.

Мъка за модифицирания Омикрон.

Мъче се горкия вече 34 дни неуспешно да запали дифузното разпространение. Планът на зловещия Мориарти работи - насочваме се към топлия период на годината, където мъката за модифицирания Омикрон ще стане още по-голяма.

Защо обаче плановете на зловещия професор по математика винаги сработват? Защото зловещия професор са го научили в Германия и Япония да преценява процесите в моделираното явление, а не просто да пише система уравнения и да получава решения. Нелинейните системи имат много решения. Ако не познаваш процесите, почти винаги няма да улучиш правилното. Ако познаваш добре процесите, дори може да контролираш еволюцията на системата. На огромната социална система. Пример - сценарият "Хари Селдън". 6 месеца контрол.

3. Има ли препълнени болници? Няма. Дали забелязахте, че броя на хората в интензивни отделения падна под 90, а на тези в неинтензивните отделения - под 900?

4. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма.

Не се очаква и да има. Както " Хари Селдън" , сега и "Втората фондация" застана непоклатимо на пътя на локдауна и не може да бъде заобиколена. А в западна Европа модифицирания Омикрон си върлува. В Германия имаме над 100 000 случая на ден.

5. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.

Това най-трудно се контролира при народи с висока степен на инат и ниска степен на ваксинация. Затова от време на време се отчитат повечко починали. Но и тази бройка ще върви надолу. Бавно.

6. Заключение от проверката - и днес, 34 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. "Втората фондация" е стабилна, здравната система е готова да се справи с проблемите, възникнали с внос на зараза от чужбина покрай празниците.

Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 34 дни са неуспешни. Предстоят дни, в които стойностите на индексите ще се движат нагоре - надолу. Тоест, може да има и движение нагоре. Но място за притеснение няма. Ако още помните третата серия на "Матрицата" - защитната система на Града на машините работи.

7. Картите днес. Изглеждат доста добре, но то е поради празниците. Очаква се леко влошаване на обстановката до 20-ти май. Зеленото е доста по картата на риска. Не се очакват резки подскоци на броя заболели по празниците и след тях.

Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено.

Рискът намалява, но вирусът още е тук. Периодът на лятно спокойствие ще дойде, но дотогава все още има време.

Ситуацията е под контрол. "Втората фондация" се очаква да се справи с вноса на зараза покрай идващите празници и да ни отведе към спокойното лято.