Проф. Витанов: Скоро ще спадне и смъртността

Ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест, твърди математикът

Общество
10:45 - 22 Февруари 2022
2122
Проф. Витанов: Скоро ще спадне и смъртността

Засега нещата по отношение на COVID-19 вървят добре. Съгласно текущия сценарий, по който се движи страната, тази седмица трябва да има пречупване на последния тренд - на смъртността. Това прогнозира пред Нова телевизия математикът проф. Николай Витанов.

От думите на математика стана ясно, че много неща зависят от поведението на хората - "От това как ще си вържем гащите. В настоящия момент не сме си вързали добре гащите, защото ваксинацията е слаба, част от народа е доста инатест”, смята математикът. По думите му какво ще се случи през есента зависи от това как народът ще се отнася към пандемията и до каква степен ще е ваксиниран. „Кой умира в момента - възрастни хора, които не са ваксинирани”, уточни проф. Витанов.

„Веднъж бях казал, че 25% от хората желаят да се ваксинират - те ще се ваксинират. За следващите 50% трябва да има допълнителни мерки - такива бяха допълнителните 75 лв. към пенсиите и т.н.”, коментира математикът.

Той коментира и отпадането на зелените сертификат. „Когато духа вятър - всяко нещо, с което може да се наметнете, дори да има дупки, е полезно. Така че той все още е полезен. Като спре вятърът - няма да има нужда от него и ще си отпадне”, посочи математикът.