Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Европа се провали с джихадистите

Игра на котка и мишка е връщането на терористите от Турция в родните им страни, отсече арабистът

Ексклузивно
12:10 - 12 Ноември 2019
2857
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Европа се провали с джихадистите

"Не се наемам да прогнозирам какво би станало, когато Турция започне да връща джихадастите в страните, от които са дошли. Министърът на отбраната Сюлейман Сойлу бе категоричен, че турските затвори не са хотел за атентаторите". Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод заявката на Ердоган да се отърве от джихадистите в неговата страна.

„Още не е ясно дали терористите ще бъдат експулсирани или по друг начин ще бъдат изгонени от турската република. Европейски самолет няма да иска да ги качи на борда си. Затова най-вероятно ще се използва турски. Когато обаче превозвачът кацне на европейско летище, там няма да искат да приемат терористите. Получава се игра на котка и мишка”, коментира пред Lupa.bg арабистът.

По думите му Европа е била изключително толерантна към джихадистите на нейна територия. Дания е била най-благосклонна към тях. „Тя първо обяви, че няма да наказва завърналите се терористи, след което заради множеството атентати се отказа от тях”, поясни проф. Чуков.

„Имаше споразумение на ЕС с Ирак за ислямистите. Арабската държава обаче щеше да използва спрямо тях смъртното наказание. Страните–членки на ЕС не приеха това, защото не съответства с тяхното законодателство. Европа искаше да ресоциализира джихадистите, но не успя. Тя просто се провали”, категоричен е проф. Чуков.