Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Искането на Русия за България е инструмент за натиск

Общество
17:29 - 21 Януари 2022
5786
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Искането на Русия за България е инструмент за натиск

Искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България е инструмент за натиск и това няма как да се случи – едно е България и съвсем друго Украйна. Източна Европа няма да се върне съм руско-съветската епоха. Това заяви пред Lupa.bg проф. Владимир Чуков по повод скандалните искания на Москва.

„Между Русия и Украйна съществува същият въпрос за държавността като този на България със Северна Македония. През 2008 г., когато се заговори за приемането на Украйна в НАТО в Букурещ, тогава Путин се обади на американския си колега и го попита: „Кого ще приемете? Украйна? Че то няма такава държава!“ Споровете между руски и украински историци за това чий е Ярослав I Мъдри, са същите като нашите със Скопие за Самуил и Гоце Делчев. Става дума за държавност, а не за идеология. Затова Русия е толкова чувствителна по отношение на азбуката, по отношение на това как са приели християнството. Тя претендира, че едва ли не е носител на понятието източно православие“, посочи проф. Чуков.

„Путин днес си играе с огъня, тъй като всичко, което е на юг от Москва – народи, които са имали държави, преди да бъдат завоювани от Иван Грозни и Екатерина Велика, могат да реагират. Многократно съм поставял въпроса за Татарстан, откъдето са волските българи. Ленин с един подпис през 1920 г. ги нарича татари, за да няма връзка между двете Българии. Оттам се просмуква и злостната антибългарска пропаганда, че българите сме татари.  Опитват се да внушат, че оригиналните българи са волските, а ние сме ментета. Това се просмуква през Сърбия и Македония“, обясни експертът.

По думите му най-злостната провокация е да се поставя под въпрос нашия суверенитет.  Споразумението от Хелзинки през 1985 г. казва ненамеса на вътрешните работи, зачитане на правата на човека и териториалния интегритет на държавите.

„Проблемът е тежък за Русия, защото тя не знае какво да прави с двата горещи картофа – Донецк и Луганск. Чуха се гласове за анексиране, други за признаване – има такова предложение до Путин от депутати от Руската Дума. Няма да се стигне до война, защото това би означавало невиждана касапница. Ще дойдат стотици хиляди бежанци на руска територия, което ще я доунищожи“, смята проф. Чуков.  

„Българските коментатори ни обясняват как Русия насочва ракетите и ние в Източна Европа треперим. Това прави Ким Чен Ун. Искането на Русия ще е изпитание на вътрешнополитическата солидарност на нашите институции, на нашите управляващи“, подчерта експертът.

Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

"Става дума за изтеглянето на чуждестранните сили, оборудване и въоръжение, както и други стъпки за връщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които към тази дата не са били членки на НАТО. Това включва както България, така и Румъния", заявява външното министерство в писмени отговори на въпроси за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Така министерството отговоря на въпроса какво означава за България и Румъния искането на Русия НАТО да се върне към конфигурацията от 1997 г.

На 17 декември руското външно министерство публикува двата проекта на споразумения между Русия, САЩ и НАТО за гаранции за сигурност. Документът предполага три ключови искания: отказ от по-нататъшно разширяване на НАТО на изток, най-вече за сметка на Украйна и Грузия, изтегляне на военната инфраструктура на Алианса до границите от 1997 г. и отказ от разполагане на настъпателни оръжейни системи в непосредствена близост до руските граници.

Русия предупреждава, че ако исканията ѝ бъдат отхвърлени, ще предприеме военно-технически мерки, но не уточнява в какво ще се изразяват те.