Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Путин не иска Донецк и Луганск, а цяла Украйна

Общество
17:30 - 21 Февруари 2022
7549
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: Путин не иска Донецк и Луганск, а цяла Украйна

Владимир Путин прилага стратегия от времето на Съветския съюз по отношение на САЩ, НАТО и Украйна. Голямата битка е в икономиката. Колкото цените на енергоресурсите вървят нагоре, той ще става по-силен, колкото повече падат - ще става по-слаб. Това заяви пред Lupa.bg проф. Владимир Чуков.  

„В момента наблюдаваме медийна война. Демонстрацията на сила е с цел да се шашне Европа и тя да падне в краката на Путин. Това обаче не може да стане, тези времена са отминали. Путин трябва да се конкурира в икономиката – да вдигне жизнения стандарт на руснаците. През 2014 г. той беше подкрепен от всички руснаци, днес обаче те искат да имат повече висок стандарт, отколкото да бъдат велика сила“, посочи проф. Чуков.  

Според него от сблъсъка ще печели Китай. В Сибир има региони, в които руснаците не могат да си намерят работа заради китайци. Какво ще се случи, ако Русия загуби европейските пазари? Те отиват в ръцете на Китай. Сибир го очакват своите нови стопани.

„Путин си прави сметка без кръчмар. Той не иска Луганск и Донецк, а цяла Украйна. Няма да признае и анексира двете републики. Иска статута им да бъде най-тежък, за да има право на вето над решението на украинския парламент. Ако руски военни стъпят в Украйна, това означава разделение между Европа и Русия. Не е вярно, че Русия е без алтернатива на европейския газов пазар. Колкото става по-топло времето, толкова по-малко нужда ще има от руски газ. Той може да бъде заменен с катарски например. Има споразумение между Нигерия и Алжир за някои европейски държави като Италия, Испания. Газ може да дойде от Азербайджан, а втечнен от САЩ. Нашият интерколектор най-вероятно с него ще се захранва. Американците имат интереси от Александропулис. Тяхната идея руснаците да ги няма“, каза още експертът.