Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: В пика сме на терористичните атаки

Актуални новини
14:19 - 29 Октомври 2020
3875
Проф. Владимир Чуков пред Lupa.bg: В пика сме на терористичните атаки

„Европа влиза в пикова криза заради терористичните атаки. Ще имаме пикови ситуации като с коронавируса – ще наблюдаваме спадове, след което отново върхове. Френските медии не информираха хората за всички нападения. Днешната атака е извършена по начин, по който "Ислямска държава" атакуваше в Сирия и Ирак“. Това заяви пред Lupa.bg арабистът проф. Владимир Чуков по повод обезглавяването на трима души и раняването на десетки в църква в Ница.

„Почти всяка седмица имаше нападение срещу представители на силовите органи във Франция, което медиите не съобщаваха. Сега нещата ескалираха по безпрецедентен начин заради напрежението между Франция и Турция и реакцията на президента Макрон след обезглавяването на учителя Самюел Пати“, коментира проф. Чуков.

„Вчера започна честването на рождението на пророка Мохамед, което продължава един месец. Това нагнетява напрежението в ислямския свят. Затова се появиха радикалите в Пакистан, Малаайзия, Индонезия. Йорданският крал, който мисли по западному, излезе в туитър със строфи от Корана. С тях той показва, че е на страната на тези, които честват рождението на Мохамед. Защо? Защото в неговата държава има много партии на „Мюсюлманските братя“, обясни арабистът.

Той обърна внимание, че понятията като права на човека и национална сигурност във Франция не са дефинирани. Правителството трябва да отговори какво за него са права на човека и какво е национална сигурност. "Все още няма действащ антитерористичен закон, затварят се центрове и обекти с административни актове, които се обжалват и падат в съда. Опонентът на Макрон Жан-Люк Меланшон направи констатацията, че атентатите на крайнодесните във Франция са много повече, отколкото са ислямистите", посочи експертът.    

„Иначе всеки ден има битки между ИД и войските на Асад в сирийската пустиня. Ако не е руската авиация, Асад си отива. Свирепата идеология на Ислямска държава няма как да бъде изкоренена“, смята проф. Владимир Чуков.