Професори пишат кърваво писмо до Сербезова: Забранете антибиотиците при COVID-19!

Общество
16:24 - 11 Януари 2022
11218
Професори пишат кърваво писмо до Сербезова: Забранете антибиотиците при COVID-19!

Група видни родни медици, начело с професорите Чардар Ботев, Радка Аргирова, Иво Петров, Тодор Кантарджиев и акад. Богдан Петрунов написа драматично писмо до здравния министър, президента Румен Радев и премиера Кирил Петков. В него те настояват незабавно да бъде сложен край на практиката да се предписват антибиотици при болни от COVID-19.

Според маститите доктори антибиотичното лечение е не само ненужно в огромния процент от случаите, но и предизвиква увреждането на жизненоважни органи и системи.

В писмото се споменава още, че антибиотици се предписват масово от общопрактикуващи лекари и специалисти в доболничната помощ за профилактика, въпреки че доказано от тях се нуждаят не повече от 6-8% от болните от коронавирус.

"Сдружението за лечение с реконвалесцентна плазма" предупреждава за многобройните опасности, които крие подобно лечение, в това число: "Антибиотиците се излъчват най-често през черния дроб и бъбреците. А те са основни органи, които страдат при тази инфекция, което се обективизира чрез високите стойности на чернодробните ензими и бъбречните показатели. Тоест, с даването на антибиотик допълнително се натоварва черния дроб и бъбреците, които се увреждат от самото заболяване."

Ето и целия текст на писмото ТУК.