Прогноза: Август започва със слънце и до 40°, после дъжд

Около 10-и се очакват темепературни рекорди - живакът ще достигне до 44 градуса

Актуални новини
10:10 - 29 Юли 2024
4078
Прогноза: Август започва със слънце и до 40°, после дъжд

Ако в първите дни е горещо, то януари, февруари и март ще е студено, казва народната метеорология за най-топлия месец у нас

Най-много хора прекарват летните си отпуски по нашето черноморско крайбрежие, а август е най-топлият и най-подходящият месец за това. Слънцето е жарко, но прохладата на морския бриз прави горещините поносими, а температурата рядко минава 35°. Преваляванията и захлажданията са за кратко и внасят разнообразие в слънчевия характер на времето. Температурата на морската вода също достига своя максимум през този месец. Най-често по Северното Черноморие тя е около 24°, а по Южното 25-26°.

Средните максимални температури за август са между 27и 32°, но тази година те ще бъдат по-високи - от 29 до 33°. Средните минимални за месеца са между 15 и 18°.

Валежните периоди са от 7-и до 15-и и между 21 и 24 август. Тази година във валежно отношение месецът ще бъде близко до нормите, като условия за валежи над нормата ще има в Западна и Северна България през първите десет дни от месеца, в Западна Стара планина и в планините от Рило-Родопския масив.

Август ще започне със слънце и температури от 34 до 40°. В периода от 3-5 август ще превалява, като повече валежи се очакват в западните и в северните райони. На 3 август ще вали и по черноморското ни крайбрежие. Дневните температури ще достигат 28 до 33°.

От 6 до 11 август ще бъде слънчево и топло. Дневните температури ще достигат 33-40°. В Югозападна България от 8-и до 10-и се очаква показанията на термометрите да достигат стойности 43-44°. През август има най-много дни с температури над 40 градуса от цялата година. Най-високите температури досега са отчетени в Чирпан - 45°, в Сандански - 44°, в Русе, Плевен, Търговище, Елхово, Свищов - 43°, и др. В София - на 11 август 1994 г. е било 39°.

С горещо време ще започне и втората десетдневка. През август стабилното слънчево и сухо време се дължи главно на преобладаващия антициклонален тип време. Нахлуванията на влажен и хладен океански въздух са по-редки от тези през юли. Тогава обикновено се развива мощна купесто-дъждовна облачност и падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевични бури. Понякога са възможни локални наводнения и градушки.

Захлаждане и краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици се очакват на 14 и 15 август (повече валежи в западната половина от страната и по черноморското ни крайбрежие) и от 18 до 19 август (главно в Южна България), както и в периода от 21 до 22 август.

От 20-и до 28-и ще има много слънчеви часове и температури от 32 до 37°. Захлажданията са по-изразени в края на месеца, когато и температурите се понижават по-чувствително.

От 29 до 31 август се очакват валежи със захлаждане. Само черноморското ни крайбрежие ще бъде недосегаемо за дъждовете.

Макар и рядко, нощните температурите се понижават до 5-8°. Най-студено през август е било в Трън - 0°, Самоков - 1°, Смолян - 2°, Казанлък и Панагюрище - 3°, Пазарджик и Кнежа - 4°. В София на 29 август 1981 г. са измерени 3,5°, в Пловдив на 24 август са отчетени 5,6°. А в Плевен пак на 24-и, но през 1907 г. - 7,2°. Тези ниски температури ни припомнят, че лятото не е вечно и скоро идва есента.

Август ще започне със слаба геомагнитна активност

Повишаване на геомагнитната активност до умерени нива се очаква през периода от 14-и до 16-и. През повечето дни от месеца земното магнитно поле ще бъде спокойно, без магнитни бури. На Балканите не се очакват геомагнитни бури.

А тези, които предпочетат почивката в планината през август, трябва да знаят, че през повечето дни времето е слънчево с развитие на незначителна купеста облачност и слънцезащитните кремове са необходимо условие за осъществяване на преходи, съветва Петър Янков. Когато нахлува по-хладен въздух, валежите и гръмотевиците са по-интензивни от равнинната част на страната и туристите трябва своевременно да се осведомяват за прогнозата за времето. Освен дъждобран посетителите на планината трябва да имат и топли дрехи. Нощите са хладни, а по високите части и студени с минимални температури между 3 и 5°. Когато застудяването е силно изразено по най-високите била и върхове, валежите преминават в сняг, а много рядко се образува и тънка снежна покривка. Има и необичайно обилни снеговалежи - на Черни връх дебелината на снега при такова изваляване е достигнала почти 80 см. Все пак тези явления не са характерни през този месец и обикновено туристите се радват на слънчево и сухо време.

Според народната медицина сух август означава сухи бъчви, а дъждовен август - пълни бъчви. По дните от 1-и до 12-и се съди за времето през отделните месеци. Ако на първи, втори и трети август е горещо, то януари, февруари и март ще е студено и обратното.