Прогноза: През 2028 г. твърдите дискове ще изчезнат

Полезният живот на SSD паметта обикновено е по-дълъг в сравнение с по-старата технология

Топ
12:15 - 10 Май 2023
2510
Прогноза: През 2028 г. твърдите дискове ще изчезнат

Механичните твърди дискове са постоянно присъствие в компютърните конфигурации вече близо 4 десетилетия, но след 5 години е твърде вероятно да изчезнат - прогнозата е на компанията за съхранение на данни Pure Storage.

Очакванията ѝ са към 2028 г. цената на флаш-базираните памети да падне още и това, в комбинация със скъпото електричество, да откаже даже бизнес потребителите от идеята да завъртат метални чаркове със 7200 оборота в минута, за да съхраняват данните си на тях.

На терена на съхранението на данни факторите за успех са различни и трудни за комбиниране - най-вече надеждност, цена, скорост. Твърдите дискове записват на магнитен принцип информацията, като това е стара, но и добре изпитана технология. Тя разчита на прецизно синхронизирани механични елементи,

които обаче ограничават максималната скорост на запис и достъп, а освен това и се износват с времето.

SSD дисковете използват флаш памет, която е многократно по-бърза и изисква по-малко енергия. Първоначално обаче този тип съхранение на данни беше значително по-скъп и имаше притеснения за надеждността - информацията от дефектирал механичен диск има по-голям шанс да бъде „спасена“ (макар и в рамките на нелека и често доста скъпа процедура), отколкото, ако случаят е с флаш памет.

В наши дни цените вече са сравними даже при по-големите обеми, а полезният живот на SSD обикновено е по-дълъг в сравнение с по-старата технология.

Все още обаче големите облачни играчи като Google, Microsoft и Amazon не са се прехвърлили изцяло, пише money.bg.

Според вицепрезидента на Pure Storage Шон Роузмерин решаващ фактор е енергийната ефективност. Компанията често цитира данни, според които 3% от потреблението на света идва от центровете за данни. Около една трета от него отива за съхранение, а в момента по-голямата част от дисковете там са механични.

„Ако елиминирам механичните дискове и мина към флаш памет и на практика сваля потреблението на ток с 80-90% и междувременно увеличавам с порядъци количеството информация при падаща цена на NAND чиповете, става очевидно, че твърдите дискове си отиват“, коментира Роузмерин пред Blocks & Files.

А това сваляне на потреблението е важно - мениджърът отбелязва, че във Великобритания токът за бизнесът е скочил рязко, а много рядко до момента след това цените са се връщали на първоначалните нива.

„Вече виждаме държави да налагат квоти на електричеството. Миналото лято голям доставчик на облачни услуги опита да влезе в Ирландия и му казаха „Не можете да дойдете тук, нямаме достатъчно ток за Вас“, разказва той. По думите му следващата логична стъпка е компаниите да получават достъп до електричество на база служители или принос към БВП на страната.

"Днес е икономически неизгодно за много клиенти да разчитат изцяло на твърди дискове. В един момент обаче просто ще стане невъзможно. Ще се сблъскате с ограничения в обема и в консумацията на ток, които ще влияят върху това колко информация ще можете да съхранявате", категоричен е Шон Роузмерин.

Производителите на твърди дискове като Seagate не смятат, че SSD ще „убие“ продуктите им. Основният аргумент -

разликата в цената при оборудването на среден или голям център за данни остава сериозна.

Техническият директор на Seagate Джон Морис коментира през 2021 г., че мястото на флаш паметите е по-скоро в „буферите“ между потребителите и по-големия и по-бавен HDD масив.

В същото време, обаче, според данни Gartner над една трета от обемите нововъведена в експлоатация памет през 2026 г. ще е SSD. Това не е чак толкова амбициозно, колко прогнозата на Pure Storage, но тенденцията е сходна.