Прогнозират нов трус в Турция

Броят на жертвите достигна 31

Свят
09:22 - 26 Януари 2020
3340
Прогнозират нов трус в Турция

Сеизмологът, който прогнозира силния трус в Източна Турция, предупреждава за нов.

"Източноанадолският разлом се разбуди, след като продължително време не бе активен. Възможно е областта Кахраманмараш също да бъде ударена от земетресение".

Това предупреждава турският сеизмолог проф. д-р Наджи Гьорюр пред СНН Тюрк в коментар за последното земетресение. То бе с магнитуд 6.8 по Рихтер и порази най-силно областите Елазъг и Малатия, но беше усетено почти в цяла Турция, в Ирак, Сирия и Израел.

„Това земетресение може да предизвика подобни на земетресението от Елазъг трусове и по североанадолският разлом, за да се освободи натрупаната енергия. От 1822 г. насам са станали 7 земетресения по този разлом. Щом сега се е активизирал, значи има вероятност да се счупи и да освободи натрупаната енергия", казва сеизмологът.

Междувременно броят на жертвите на силното земетресение, което удари Източна Турция в петък вечерта, се увеличи до 31, съобщи АФП.

Спасителните екипи не са спирали нито за миг да търсят живи хора изпод руините. Благодарение на екипите до момента живи са извадени 45 души.