Прокопиев бил с най-голямо медийно влияние у нас

Актуални новини
15:30 - 25 Януари 2022
2801
Прокопиев бил с най-голямо медийно влияние у нас

В обширен анализ, поставящ акцент върху задачите пред новото българско правителство, реномираното френско списание „Ентрепренде“ посочва също, че за разлика от повечето европейски медии, които остават независими от своите мощни акционери, в България бизнесът, политиката и медиите всъщност са много тясно свързани.

Според изданието, най-емблематичният пример за това е олигархът Иво Прокопиев, който е собственик на седмичния вестник „Капитал“, но упражнява контрол и върху мрежа от журналисти в повечето печатни и уеб медийни заглавия на България, включително в частните телевизионни канали bTV и Нова TV.

Според автора Анаис Ламарж, именно това обстоятелство му дава голямо предимство и го позиционира като един от олигарсите с най-голямо медийно влияние в България, отбелязвайки че финансовият конгломерат на Прокопиев се състои от няколко свързани компании, с многобройни дялове в енергетиката, финансовите пазари, инвестициите, недвижимите имоти и, разбира се, медиите, чиито активи се оценяват на няколкостотин милиона долара.

По-нататък в статията се разглежда досегашната система, която е определена като „преса, която приема поръчки“.

Цитиран е Симеон Дянков, бивш финансов министър на страната (2009-2013), а сега икономист в института „Питърсън“, който пред „Льо Монд“ заявява, че „Неговото завземане на властта (на бившият премиер Борисов – бел.ред.) съвпадна с изчезването на почти всички независими медии“. Същевременно, според ръководителя на офиса на „Репортери без граници“ за ЕС/Балкани „Правото на информация е в дълбока криза в България“, но разбира се, репресиите или насилието срещу журналисти са изключително редки.

Иво Прокопиев е даден и като пример как таблоидите, онлайн новинарските сайтове и телевизионните канали се използват от местните олигарси, за да упражняват влиянието си, да развалят репутацията на опонентите и да манипулират общественото мнение.

В тази връзка се припомня се, че през 2017г. бившият главен прокурор Никола Филчев публично е обявил опитите на Иво Прокопиев да получи съдействие от него, но отказът е довел до множество медийни атаки от медиите на Прокопиев срещу прокурора.

Същевременно е цитиран и авторът Куентин Жоаньо, който в статия, публикувана в блога Taurillon посочва, че според Асоциацията на европейските журналисти – България, 92% от журналистите признават, че работата им редовно е опорочена от форми на политическа и икономическа намеса.