Прокуратурата плаща 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър Ангеличин

Топ
16:55 - 03 Август 2022
2297
Прокуратурата плаща 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър Ангеличин

Прокуратурата е осъдена да плати 20 000 лева обезщетение на бившия зам.-министър на външните работи Христо Ангеличин за моралните вреди от делото за безстопанственост във връзка със самолетните билети на министерството, съобщава lex.bg.

Това става ясно от решението на Софийския апелативен съд, с което втората инстанция намали с 5 000 лева сумата, която държавното обвинение трябва да плати на Ангеличин. Миналата година градският съд осъди прокуратурата да му плати 25 000 лева, а искът на Ангеличин е за 100 000 лева.

Той го заведе, след като Върховният касационен съд (ВКС) го оправда окончателно по делото, по което беше подсъдим заедно с бившия външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Даниел Митов.

Обвиненията към тях бяха за това, че МВнР не е обявило обществена поръчка, а е сключило споразумение с Министерството на земеделието и храните (МЗХ), за да ползва услугите на туроператорска фирма, с която редовен договор имало само МЗХ. Ставаше дума за фирма, която осигурявала самолетни билети, ваучери за хотелски настанявания и застраховки при служебни пътувания. Прокуратурата твърдеше, че външното министерство е изплатило на фирмата близо 500 000 лева, без да получи дължимите отстъпки от цената на билетите. След това фирмата върна парите, но тезата на обвинението беше, че престъпление има, защото случаят е като кражба на портмоне, след която извършителят е заловен и е върнал парите.

Ангеличин беше обвинен в безстопанственост, защото не е изпълнил задължението си да контролира работата на шефовете на дирекциите „Бюджет и финанси“ и „Управление на собствеността и материално – техническо осигуряване“. Тази му отговорност била възложена със заповеди на министъра, но ВКС установи, че никъде в тези заповеди не се говори за подобна отговорност на Ангеличин, а накрая и прокуратурата не поддържаше обвиненията.