Прокуратурата плаща 4000 лв. на Машора

Общество
16:20 - 21 Юни 2023
2017
Прокуратурата плаща 4000 лв. на Машора

Обезщетение от прокуратурата в размер на 4000 лв. трябва да получи Тошко Тодоров-Машора от карловското село Столетово заради претърпени неимуществени вреди от повдигнатото му незаконно обвинение и задържането му в арест. Столетовецът предяви иск за 10 000 лв., но магистратите отхвърлиха по-високия размер като неоснователен. 

Наказателното производство, за което Машора поиска обезщетение, е обявено за незаконно, понеже вече имало решение на друг съд по същия повод. А според Европейската конвенция за защита на правата на човека, никой не може да бъде съден два пъти за едно и също. Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок.

Тодоров е обвинен за трафик на мигранти в Гърция. В края на септември - началото на октомври 2019 г. в продаден от него кемпер бяха хванати 28 нелегални чужденци от Иран, Ирак и Бангладеш. Новият собственик на превозното средство Цветомир Иванчев не сменил талона и старият документ, в който собственик се води Машора, бил открит вътре. Иванчев получи 29 години затвор в южната ни съседка. 8-годишна присъда получи и шофьорът на кемпера. Делото срещу Тошко Тодоров ще стартира на 16 април 2024 г. 

На Машора беше издадена Европейска заповед за арест заради обвинението в трафик на мигранти. Пловдивският окръжен съд отказа да го екстрадира, понеже е продал превозното средство 2 месеца преди в него да бъдат открити чужденците. Въпреки това заповедта не била свалена от масивите на МВР и служители на Гранична полиция задържали столетовеца на 2 септември м.г.

В Гърция наказанията за трафик на мигранти са строги - до 8 г. затвор за всеки. В случая на Тошко Тодоров това означава 224 години зад решетките.