Прокуратурата погна Алла Пугачова за "дискредитиране на армията"

Естрадната легенда може да се окаже с конфискувано имущество за десетки милиони

Украйна
15:06 - 21 Септември 2022
5581
Прокуратурата погна Алла Пугачова за "дискредитиране на армията"

Руските власти разследват популярната изпълнителка Алла Пугачова за "дискредитиране" на армията, след като тя се обяви против войната в Украйна в социалните медии, съобщава руската държавна агенция ТАСС.

Московската полиция твърди, че сигналът е от анонимен местен гражданин, който  е отбелязал публикацията в инстаграм на Пугачова, като ги моли да разследват дали знаменитостта е участвала във финансирана от чужбина „незаконна дейност“, както и „дискредитиране“ на армията, пише "Политико".

В неделя Пугачова застана на страната на съпруга си, комика Максим Галкин, който беше обявен за „чуждестранен агент“ от руското министерство на правосъдието на 16 септември. 

В публикация в мрежата тя определи Галкин като „истински и неподкупен патриот на Русия, който иска родината му да процъфтява в мир, със свобода на словото, и иска да се сложи край на това нашите момчета да умират за илюзорни цели, което превърна страната ни в държава парий и живота в бреме за нашите граждани“.

В същата публикация Пугачова иска от властите в Русия също да я обявят за „чуждестранен агент“.

Хората и организациите, определени като „чуждестранни агенти“ от Русия, подлежат на различни ограничения, вкл. могат да получат и ефективна присъда и да лежат в затвор, ако не се съобразяват с ограниченията.

Пугачова и Галкин напуснаха Русия малко след като Путин нахлу в Украйна през февруари, но певицата се върна в страната миналия месец. Не е известно дали тя в момента е в Русия.

Според приетото в последните седмици законодателство при определени условия може да се пристъпи към конфискация на имуществото на руските граждани, които са избягали от страната.

Пугачова и ГАлкин имат замък в Подмосковието с площ от 2300 кв. м. и с парк, разположен върху 1 хектар. Според брокери, на които се позовават руските медии, стойността на имота надхвърля 10 млн. долара. Домът на певицата разполага с театър, подземен гараж, басейн, а също и с внушителна колекция от произведения на изкуството.