Прокуратурата с доказателства за вината на Нено Димов

Бившият министър уверил в писмо през септември, че в язовир "Студена" има вода

Политика
17:54 - 14 Януари 2020
3055
Прокуратурата с доказателства за вината на Нено Димов

Има писмо от Нено Димов от септември, в което той казва, че няма проблем с нивото на яз. "Студена" и водата е достатъчно. Това казва в разпита си по разследването на кризата в Перник Иван Витанов, управител на ВиК дружеството в миньорския град.

Това става ясно от протокола му за разпит като свидетел, публикуван от прокуратурата. Според справка обаче нивото на язовира тогава е било 8 млн. куб. м., далеч под минимума. Витанов твърди още, че няколко пъти е предупреждавал общината по времето на бившата кметица Вяра Церовска. След едно от писмата му през лятото го извикала бившата областна управителка Ирена Соколова. Срещата била неофициална. На нея присъствал и зам.-кметът тогава Владислав Караилиев. "Изразиха учудване и недоволство от тези писма. Попитаха ме какво означава това и дали си представям какво може да последва. Не бяха съгласни с режим на водата", казва Иван Витанов.

На сайта си, освен разпита на Витанов, прокуратурата публикува и още документи, които е представила в съда и които свидетелстват за вината на Димов.

"Категорично от събраните до момента доказателства се установява, че в случай, че министърът на околната среда и водите беше положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на водния ресурс на язовир „Студена“ и не беше разрешил разходването на вода за промишлени нужди, към настоящия момент не би имало недостиг на вода за битови нужди." Това се казва в съобщението на прокуратурата.