Прокуратурата със скандални данни за "паралелна държава" и "руско влияние" у нас (обновена)

Общество
13:28 - 16 Март 2023
2627
Прокуратурата със скандални данни за "паралелна държава" и "руско влияние" у нас (обновена)

Задържани са две лица по дело за пране на пари и данъчни престъпления, съобщиха от прокуратурата на специален брифинг днес.  Други две лица са обявени за международно издирване. Предстои да бъде установена самоличността на трето лице, което е журналист и също е замесено. Засега се сочат само инициали на задържаните лица - Д.Г. и И.И.

Делото е образувано на 14.09.2022 г.

Голяма част от материалите са квалифицирана информация. По делото на прокуратурата се съобщава името на Красимир Каменов /Къро/, за който през 2019 година е имало данни, че подготвя убийството на един български общественик и издател, който е в контакт с пет лица, сред тях един румънски гражданин, обявен за международно издирване, както и един журналист. По делото има безброй данни за отправени заплахи към магистрати, следователи и прокурори.

Иззети са скандални звукозаписи на флашки, които днес бяха представени пред журналистите. тези записи са намерени и иззети от жилището на един от обвиняемите заедно с бял плик. 

"Може би виждаме това, което вие наричате паралелна държава. Възникват доста въпроси и ние ще се опитаме да дадем съответните отговори", каза главният прокурор Иван Гешев.

Той посочи, че съществуват инициали на Руска банка и влияние със заплащане на някои лица от Белград. 

"Дали това не е работа точно на това влияние, организации и структури, които  противоречат на съюзническите ни ангажименти", попита Гешев. Той призова Държавна агенция "Национална сигурност" да си свърши работата и да провери дали това е така и какви действия ще се предприемат. Другият въпрос е за организирана атака на олигарси, мафията и срещу държавни институции. Призова и МВР да си свърши работата и да направи съответните проверки, за да се установи как са събрани 400 000 лева за отстраняване на полицейски служители, в лицето наръководителя на сектор "Тежки престъпления", отдел "Убийства". Въпросите седят и пред служебното правителство както и пред бъдещото НС",  каза Гешев.  

От направените записи се чува и за предложен неограничен финансов ресурс и за отстраняването на Гешев. 

В излъчените записи се споменават имена като "Цецо от Белград", говори се за 400 хил. евро, за да бъде отстранен висш служител на МВР, споменава се името на партия "Продължаваме промяната", а бивш министър е споменат с прякора си.

В част от записите се говори, че Гешев е "пътник". Участниците обсъждат неговото посещение в САЩ. Намеква се, че има органзаиция той да бъде атакуван с компромати, за да бъде оставането му на поста невъзможно.

Той пък видя и връзка със закриването на Специализираната прокуратура у нас и бързането това да се случи.

В събраните материали бяха споменати инициали на партии и политици.