Прокуратурата за "Булгаргаз": Никой няма право да ни казва кой и кога да привлечем под отговорност

Разследваме продажба на две борси с неизгодни сделки, обясни зам.-градския прокурор Чавдар Пастованов

Общество
14:10 - 08 Февруари 2022
3183
Прокуратурата за "Булгаргаз": Никой няма право да ни казва кой и кога да привлечем под отговорност

От прокуратурата дават брифинг относно изявления на министър-председателя Кирил Петков по случая "Булгаргаз".

"Съгласно действащото у нас законодателства, обвинение се повдига след наличието на достатъчно доказателства. Преценката за това се прави от наблюдаващия делото прокурор. В тази връзка представители от изпълнителната власт нямат право да се намесват по тези въпроси". Това каза на брифинга Чавдар Пастованов, заместник-градски прокурор.

"Не може да се казва индиректно или директно кой и кога да бъде привлечен под отговорност, което се върши чрез медийни изявления", уточни Пастованов.

По думите му информация по разследването може да се дава с разрешение на наблюдаващия прокурор.

По отношение на разследването за "Булгаргаз" наблюдаващият прокурор заяви, че тепърва се разпитват свидетели и се изискат документи. Разпитани са четирима човека, предстои да се разпитват служители. През 2021 г. има около 1700 сделки, уточни той.

"Седмица след образуването получихме материали по делото, голяма част иззети от МВР и ДАНС, голяма част не са ни и предоставени. Двете са образувани без материали. Предметът по престъплението „неизгодна сделка“ е за продажба на две борси с неизгодни сделки", уточниха от прокуратурат

С разпита на едни свидетел е започнало едно досъдебно производство за две престъпления.

"Установили сме следното: двете борси, т.нар. Държавна борса - газов хъб "Балкан", и частната борса - Български енергиен търговски проект, са лицензирани от КЕВР. Те са абсолютно равнопоставени. Няма задължение служителите на "Булгаргаз" да участват само на една от двете борси. Частната борса дава гаранция за заплащане на сумите по сделките. Преди сделката да бъде сключена, купувачът превежда 100% авансово сумата в подсметка на борсата. След сключване на сделката е невъзможна щета за продавача. При държавната борса такава гаранция няма. Лицата, които сключват тези сделки, са служители в "Булгаргаз", които имат оперативната самостоятелност да сключват такива сделки. Нямат задължение да ги докладват или съгласуват. Сделките са анонимни, т. нар. "анонимен сегмент" при продажба на газ", разясни прокурорът целия механизъм на отношения при сключването на сделките.

"Продавачът и купувачът разбират кой кой е едва след получаване на платежното нареждане и изплащане на сумата по сделката. До този момент никой не знае кой е купувач и продавач по съответната сделка", обясни прокурорът.