Прокурор Красимир Конов: Няма потвърждение за взривни вещества в апартамента

За днес е предвиден допълнителен оглед на местопроизшествието във Варна за търсене и намиране на други находки

Новини
11:41 - 14 Януари 2020
2343
Прокурор Красимир Конов: Няма потвърждение за взривни вещества в апартамента

Няма потвърждение за взривни вещества в жилището в кв. "Владислав Варненчик" във Варна и в избените помещения. Това каза окръжният прокурор на Варна Красимир Конов по време на брифинг във връзка с вчерашния взрив в жилищна сграда във Варна.

Той уточни, че за днес е предвиден допълнителен оглед на местопроизшествието за търсене и намиране на други находки.

„Засега по отношение на взривни вещества, няма потвърждение, че в жилището, в избените помещения са били съхранявани взривни вещества“, допълни още Конов.

Във връзка с двата трупа, намерени след взрива, окръжният прокурор заяви, че има създадена организация за предоставяне на пробите и на сравнителен материал в специализирана лаборатория.

„За съжаление Варна не разполага с такава. По тази причина в Бургас ще бъде назначена тази експертиза“, допълни още Конов.

Самоличността на загиналите все още не е установена. Според прокурор Конов не се знае първо пожар или взрив е станал причина за фаталния инцидент, както и причината за пожара. Органите на реда издирват Веселин Димитров, за който имаше съмнения, че е подпалил жилището. Не се е потвърдила първоначалната информация на съседи, че часове преди пожара той е изнасял вещи от жилището.

По думите му няма данни за психическото състояние на извършителя на взрива, което да буди притеснение. „Разпитани са негови близки, негови роднини“, допълни още Конов.

На въпрос колко сигнала за домашно насилие имало по адрес на заподозрения, той заяви, че не може да отговори на този въпрос.

„От 6 януари има заповед за незабавна защита, по силата на която на Веселин Димитров е заповядано да напусне жилището, което е обитавал, както и да приближава жената, която е живял на съпружески начала на по-малко от 200 метра“, допълни още окръжният прокурор.

Прокурор Конов поясни че още днес ще бъде разрешено на семействата, които бяха евакуирани от горящата сграда, да се върнат по домовете си. Апартаментите, в които са намерени двете тела са напълно унищожени от взривната вълна. Засега няма установени изменения в конструкцията на блока.