Прокурорите прехвърлят казуса "Коцев" към ИВСС и М-во на правосъдието

Писмото на Атанас Славов е изпратено до Инспектората на ВСС

Новини
20:46 - 10 Април 2024
2993
Прокурорите прехвърлят казуса "Коцев" към ИВСС и М-во на правосъдието

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), която след промените в конституцията изпълнява функциите на Висш прокурорски съвет, е изпратила до главния инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) Теодора Точкова писмото от бившия вече правосъден министър Атанас Славов, в което той иска да бъде извършена пълна, обективна и всестранна проверка на твърдените факти и обстоятелства за оказан натиск върху Живко Коцев в качеството му на главен секретар на МВР. Това става ясно от съобщение на сайта на ВСС.

Според прокурорите Точкова трябва да прецени дали са налице основания за извършване на проверка. Те искат също да уведоми Прокурорската колегия за предприетите действия и резултатите от проверката.

Прокурорите считат също, че в писмото на Славов не са посочени правни основания, кореспондиращи с исканията към колегията.

Не били приложени и писмени документи и доказателства. От прокурорската колегия посочват още, че извършването на проверка по случая и ангажиране на дисциплинарна отговорност са от компетентността на министъра на правосъдието и надвишават нейните правомощията.