Прокурорският син от Перник пусна донос срещу Гешев

Бившата пиарка на обвинител № 1 Марчела Пантелеева шофирала пияна

17:02 - 27 Март 2024
7968
Прокурорският син от Перник пусна донос срещу Гешев

Заради прокурорския син Васил Михайлов разследват обвинителя Георги Иванов. Подсъдимият за 8 престъпления младеж обаче не се оплаква от начина, по който Иванов води разследването срещу него, а защо е пощадил пресаташето на Иван Гешев Марчела Пантелеева и не я е подвел под отговорност за шофиране пияна.

Михайлов, чийто баща е пернишкият прокурор Бисер Михайлов, е подал сигнал срещу Иванов. Целта му е така да го отстрани от делото срещу него - Иванов го даде на съд за няколко побоя. Тъй като е магистрат - Иванов е прокурор в Софийската районна прокуратура, обвинителят е разследван от горестоящата Софийска градска прокуратура. Случаят, заради който е следствен, е от 21 март 2021 г. Тогава г-ца Пантелеева, служителка в пресцентъра на прокуратурата, била на заведение със свои приятели - двойка. Те пили, а мъжът искал да се прибере с колата си. Пиарката предложила да викнат “Дринк енд драйв”, но Спартак Друмев, който бил собственик на джипа отказал. Причината - автомобилът бил мощен и не желаел непознат да го управлява. Проблемът бил, че и гаджето му пило алкохол. Тогава госпожицата предложила да ги закара, а те се съгласили. Тя била употребила само “две чаши бяло вино”. Впоследствие точно чашите ще се окажат ключови.

Около 3,10 ч през нощта ги спряла патрулка, съобщава 24 часа. Тя била отбила. Полицаите взели документите на пресаташето на Гешев, по това време главен прокурор, но се разбрали с лъчезарната госпожица да я проверят след другия автомобил. Това траяло поне 10 минути, които за г-ца Пантелеева се проточили и били мъчителни. Започнало да ѝ става неприятно и имала възприятието, че ще припадне, пише Иванов в постановлението си.

Казала тревогите си на своите приятели, а Друмев ѝ дал бутилка с уиски, за да се успокои. Свидетелката Марчела Пантелеева била толкоз обезпокоена и изобщо не подложила на рецензия съвета му, отпила 10 глътки от бутилката, обяснява действията на смуглата красавица на база на свидетелските показания прокурор Иванов, по това време все още младши обвинител.

След като пила уиски, младата дама била тествана с дрегер. Той отчел 1,92 промила в издишания въздух. Час по-късно кръвната ѝ проба в “Света Анна” отчела 1,5 промила алкохол.

За да прекрати разследването, Иванов се спира на всеки детайл от случката. Анализира двете чаши вино, изпити преди уискито, което според показанията било консумирано след шофирането. Вместимостта на двете чаши бяло вино не могла да се открие от разследването, обяснява Иванов. Тук следва да се отбележи, че въпросът с концентрацията на алкохол в кръвта на Марчела Пантелеева е от съществено значение за преценката дали има престъпление, а то е останало неразкрито, добавя обвинителят. Затова прекратява разследването срещу служителката на прокуратурата.

Днес разследването срещу г-ца Пантелеева е подновено, но с друг наблюдаващ прокурор. Самата тя вече не работи за държавното обвинение. Младата дама е смятана за особено близка до бившия главен прокурор Иван Гешев. Тя бе с него на посещение в Съединените щати след бомбения атентат от 1 май м.г. срещу тогавашния главен прокурор. Това обаче има и своето логично обяснение - Гешев не говори езика на Шекспир, затова я взел като преводачка от и на английски език.

Двамата се прибраха на 13 май, а г-ца Пантелеева била свидетел на получаването на заплашителното писмо, дадено на Гешев от шофьора му. Напрежението в САЩ ескалираше с всеки изминал ден поради многото събития, които се случиха тук по време на посещението в САЩ. Всичко това се наслагваше и върхова точка беше получаването на писмото на 13 май на аерогарата. Има изключително голяма разлика в неговото поведение и в цялото усещане за неговото присъствие, разказа г-ца Пантелеева пред искащия освобождаването на Гешев ВСС поведението на своя покровител. Тя обясни, че именно по негово време постъпила в държавното обвинение. Дали Гешев се е застъпил делото срещу нея да бъде прекратено, не е ясно. Още повече че е достатъчно интелигентен да не издаде такава заповед писмено или пред свидетели. Сега се чака да се види дали с нов обвинител и друг главен прокурор разследването ще завърши с търсене на наказателна отговорност от госпожицата, която избра да си търси късмета на свободния пазар на труда.

Кариерата на Иванов пък се разви бляскаво след този случай. Той стана наблюдаващ прокурор по делото срещу Васил Михайлов и успя да го даде на съд. Нещо повече - младежът прекара почти 2 години в ареста, едва преди десетина дни го пуснаха да си иде у дома с гривна. Е, с изключение на 4 дни, прекарани вкъщи, но отменени от втората инстанция, защото, вместо да се прибере директно в апартамента, Васил отишъл да вземе ключовете от портата от близката дискотека. Освен това дело Иванов е наблюдаващ прокурор и по разследване, в което бе разпитана Корнелия Нинова. То не стигна до обвинения срещу соцлидерката.

Още преди да се разчуе за случая с г-ца Пантелеева обаче прокурор Иванов бе извикан на килимчето и лишен от коледен бонус. Направи го тогавашната му шефка Невена Зартова. Причината - по част от наблюдаваните от Иванов разследвания не се произнесъл в 30-дневния срок, а това се отразявало на резултатите на Софийската районна прокуратура. Младият обвинител обжалва и апелативният съд все пак решава, че той ще има премия, с която да напълни чорапчетата на близките си за най-светлия християнски празник.

Въпреки че го хокала за забавените дела обаче, Зартова, която подаде оставка заради скандала с кадруването на убития Мартин Божанов-Нотариуса, явно е оценила работата на Иванов. Той бил в екипа, разследвал другата група за влияние в съдебната система - на Пепи Еврото. Дори водил разпит на таен свидетел. Впоследствие повдигнатите обвинения са отменени. Нещо повече - другият прокурор, Константин Сулев, е даден на съд, че незаконно е задържал Кристиян Христов - момче за всичко на Еврото. Така му попречил да изнесе данни срещу Гешев. По този случай има заключение, че Иванов не е извършил престъпление. По казуса с г-ца Пантелеева от Софийската градска прокуратура са заключили, че Иванов е следвал вътрешното си убеждение и са прекратили разследването. Васил Михайлов обаче е обжалвал и постановлението е в Софийската апелативна прокуратура. Там ще преценят дали младият обвинител трябва да бъде подведен под наказателна отговорност. Ако и те откажат, Михайлов ще атакува потвърждението пред Софийския градски съд. Вероятно от затвора, където ще го е пратил с присъда прокурор Иванов.