Пролетна умора? Изпреварете я с витамини!

Актуални новини
16:52 - 03 Март 2021
2666
Пролетна умора? Изпреварете я с витамини!

Много хора през втората половина на зимата и през цялата пролет усещат необяснимо неразположение, слабост и умора. Причината е липсата на витамини, натрупана през студените месеци.

Сега е моментът да си набавите витамини във формата на таблетки, за да посрещнете пролетната умора без страх.

Наричат витамините азбуката на здравия живот, защото:

А – повишава съпротивляемостта към заболяванията на дихателната система, съкращава продължителността на болестите, запазва кожата, костите, косата, зъбите и венците здрави, лекува пъпки, абцеси, язви.

В1 – витаминът за “бодър дух” нормализира нервите, мускулите, сърцето, намалява зъбобола, помага при прилошаване.

В2 – спомага за възможността да имате деца, запазва здрави кожата, косата и ноктите, подобрява зрението и съдейства за растежа.

В6 – предотвратява нервните и кожни болести, забавя стареенето, действа като естествен диуретик.

В12 – участва в кръвообращението, увелечава енергията, поддържа нервната система, повишава апетита при децата, съдейства за растежа.

В15 – понижава нивото на холестерол в кръвта, възстановява след отпадналост, предпазва от замърсявания, неутрализира желанието за консумация на алкохол и предотвратява махмурлука.

С – заздравява раните и изгарянията, понижава нивото на холестерола, предпазва от много вируси и бактерии, намалява образуването на тромби, увеличава продължителността на живота, намалява въздействието на алергените.

Д – помага при усвояването на калция и фосфора, действа подсилващо при заздравяване на костите и зъбите, предпазва от настинка, лекува конюнктивита, съдейства за усвояването на витамин А.

Е – забавя стареенето на клетките, повишава издръжливостта, предпазва белите дробове, разтваря тромбите, намалява умората заздравява изгарянията, понижава кръвното, “пази” бременността.

F – регулира повишаването на нивото на холестерола, осигурява здрава кожа и коса, подобрява общото здравословно състояние, предпазва сърцето, спомага за намаляване на теглото.

К – помага за правилното съсирване на кръвта, предотвратява вътрешните кръвоизливи.

Р – укрепва стените на капилярите, предпазва от инфекции, лекува кървенето на венците.

РР – жизнено важен за синтеза на половите и други хормони, инсулина, за функционирането на нервната система и мозъка.

С какво е опасна авитаминозата?

Витамините са различни вещества, които се съдържат в храната в минимални дози, но без които нашият организъм не може да съществува нормално. В по-стари времена животът на хората е бил свързан с повече физически труд и те са изяждали до 5 кг различна храна на ден. Затова и съдържащите се в нея витамини са им били напълно достатъчни.

Днес нашето физическо натоварване е по-малко, ядем значително по-малко, неправилно или небалансирано и витамините не ни достигат. А без тях храната се усвоява по-лошо, имаме по-малко енергия, по-често боледуваме и живеем по-кратко.

Много от заболяванията и всички по-малки здравословни проблеми са предизвикани от недостига на един или няколко витамина:
• сухотата на кожата – недостиг на витамин С, В6, Н, А,
• кожни изривания – недостиг на В6, РР, А,
• изтощена коса – В6, Р, А,
• гадене – В1, В6,
• липса на апетит – А, В1, В2, В6, В12, Н,
• безсъние – В6, РР,
• склонност към инфекции – С, А,
• раздразнителност и безпокойство – С, В1, В6, В12, РР, Н,
• проблеми със зрението – А, В2, В6,
• чести стомашни разстройства – В12, РР, А,
• честа поява на синини – Р,
• кървене на венците – С, В6, РР.