Проливен дъжд предизвика наводнения във Великобритания

Свят
14:38 - 05 Януари 2024
1507
Проливен дъжд предизвика наводнения във Великобритания

Големи реки във Великобритания бяха наводнени в петък след проливен дъжд, като правителството издаде повече от 300 предупреждения за наводнения, предава "Ройтерс".

Продължителните валежи, породени от поредица бури през изминалата седмица, паднаха върху подгизналата почва и много реки и канали излязоха от бреговете си в Англия и Уелс.

Река Трент в Централна Англия се наводни, като пожарната служба на Лондон съобщи, че е трябвало да ескортира около 50 души на безопасно място късно в четвъртък, след като канал в източната част на столицата преля.

"Събудихме се, както много хора ще видят, в много влажна ситуация в цялата страна", каза Каролайн Дъглас, директор, отговарящ за управлението на наводненията в Агенцията по околна среда, пред BBC.

Дъглас каза, че около 1000 домове са били наводнени досега. Great Western Railways съобщиха, че линиите им в три части на юг на страната са затворени. Пътищата в най-засегнатите райони също бяха затворени.

За петък се прогнозира повече дъжд, макар и не със същата интензивност, както през нощта, като се очаква да последва по-сухо време.