Променят закони, за да включат украинците в пазара на труда

Новини
13:41 - 08 Април 2022
1424
Променят закони, за да включат украинците в пазара на труда

От Министерството на труда и социалната политика предлагат промени в Закона за насърчаване на заетостта за облекчаване на достъпа до пазара на труда за украинските граждани.

Това каза от трибуната на парламента в отговор на въпрос социалният министър Георги Гьоков.

По думите на министъра - работниците може да са сериозен ресурс за работодателите. Относно включване на други лица от трети страни в пазара на труда - Гьоков каза, че ще се предложат промени в три закона - за трудовата мобилност, насърчаване на заетостта, социалното подпомагане. 

След промените на законодателството от 2021 г. българският пазар на труда е от най-облекчените пазари на труда в ЕС - достъпът до него е по-лесен, отколкото в други европейски страни, поясни Гьоков.

"Не мисля, че трябва да се облекчава пазарът на труда, а да се съкратят административните процедури и да облекчаваме работодатели при искане на внос за работници, без значение дали е сезонна или друга работа", добави той.

От социалното министерство възнамеряват още да се опитат да включат в пазара на труда и неактивните лица в България - по негова преценка те са около 150 000, от тях 40 000 в Бюрата по труда с ниска квалификация.