Пропадна "екскурзията" на премиера в САЩ, лети Асен Василев

Още двама министри заминават за Америка, Денков остава в София заради земеделците

Политика
19:11 - 04 Февруари 2024
8005
Пропадна "екскурзията" на премиера в САЩ, лети Асен Василев

Премиерът акад. Николай Денков няма да лети за САЩ, макар че предварителната информация беше, че той ще замине за там в понеделник.

Утре заминават в командировка в САЩ министрите на финансите, на енергетика и икономиката - Асен Василев, Богдан Богданов и Румен Раде). Аз ще остана тук, за да подпишем евентуален меморандум и да довършим преговорите с аграрния сектор. Това съобщи в неделя вечерта премиерът Николай Денков в Министерския съвет пред журналисти. 

"Няма как да замина за друга държава, докато тук се готвят протести от зърнопроизводители", допълни министър-председателят.

По думите му, когато се върнат от Щатите ще дадат пред медиите информация какво са свършили и ще се отчетат пред Народното събрание. 

"Имат разговори на различни нива, с различни техни партньори от другата страна. Примерно във вторник сутринта енергийният министър има среща с държавния секретар по енергетиката в САЩ", добави премиерът и уточни, че го дава само като пример. 

На въпроса възможно ли е Денков да бъде външен министър след ротацията, той бе лаконичен: "От самото начало на тези разговори с г-жа Габриел, при подготовката на ротацията е ясно, че ще обсъждаме с медиите имената на министрите, когато вече имаме готовност, тоест пълен списък, обсъден с лидерите на партиите. Всичко друго биха били обикновени спекулации".

Само преди два дни обаче самият Николай Денков обяви, че отива в САЩ, за да представи приоритетите и резултатите от управлението на България. "Когато се реализира тази командировка и се върна - ще се отчета. Когато някой е казал нещо, което не е на база на правителствената информация, няма как да вляза в такава дискусия", добави още премиерът.

"Напълно некоректно е да се обявява такава информация предварително и да се иска отчет предварително", мотивира се той за липсата на конкретика с кого ще бъдат срещите зад океана. 

По време на блицконтрола в парламента, премиерът обясни същото и на лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, който попита "каква точно е целта на екскурзията, която ще предприемете следващата седмица".

"За първи път чувам, че официалното посещение на един министър-председател в партньорска държава може да се нарече екскурзия. Това може да се нарече опит за манипулация", реагира Денков. И обеща: "Отчет ще ви дам, след като мине съответната командировка".

"Когато отиваш в държава, без официални срещи, това е официална екскурзия, не официално посещение. Защо тогава вашите партньори не ви приемат? Не е ли унизително да наемате лобистка фирма, за да се молите за срещи?", репликира Костадинов.

И подчерта, че неговите партньори го посрещат и го чакат по летищата, когато отива на посещение навън. "И ако се опитвате да измиете очите с разни неформални срещи и общности, това е апотеоз на вашия провал, това ваше екскурзионно пътуване до Вашингтон", заключи лидерът на "Възраждане".

"Очевидно е, че ще имам срещи, иначе нямаше да пътувам. Вашите коментари идват от медийни публикации, не е сериозно да се говори по медийни публикации. За първи път чувам, че срещата с различни общности е нещо, което не е хубаво, така че си върнете думите назад", обърна се към Костадинов премиерът.

В кулоарите обаче и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов повдигна темата за правителственото посещение в САЩ, като попита защо е нужно да ходят там и да харчат държавни пари министри, които само преди седмица-две са се завърнали от САЩ, визирайки военния шеф Тодор Тагарев.

В крайна сметка премиерът Николай Денков и министърът на отбраната Тодор Тагарев сега няма да летят до Вашингтон.